Låg cancerrisk med högt B-vitamin

HÄLSA

Personer med hög nivå av B-vitamin i blodet har lägre risk att drabbas av lungcancer. Men varför, det vet man ännu inte.

B-vitaminernas betydelse framgår av en europeisk studie där nästan 400 000 personer lämnade blodprov vid starten. Resultatet presenteras nu i den amerikanska medicintidskriften Jama, skriver Göteborgs-Posten.

Risken halverats

Efter fem år hade cirka 900 personer fått lungcancer på grund av rökning. Deras blodprov jämfördes med prover från nästan 1 800 friska personer. Då visade sig ett samband mellan låg cancerrisk och höga nivåer av främst vitamin B6 och metionin, som är en aminosyra. De personer som hade mest av dessa ämnen i blodet, löpte bara hälften så stor risk att få cancer som de med lägst värden.

– Skyddet finns där oavsett om man röker, är före detta rökare eller aldrig har rökt, säger Mattias Johansson på cancerforskningsinstitutet IARC i franska Lyon till GP.

Tidigare samband

Det är dock ännu oklart om B-vitaminerna är orsaken till den lägre cancerrisken, eller om de är en markör för någon annan koppling.

Ett liknande samband med vitamin B6 och metionin har tidigare hittats gällande risken för cancer i tjock- eller ändtarmen.

ARTIKELN HANDLAR OM