Här gror de farliga bakterierna

Se upp i den tropiska sommaren – så lätt blir poolen ett giftbad

1 av 3
Bakterie- bomben.
HÄLSA

Tropiska nätter, ljuvliga vattentemperaturer och ljumma grillkvällar.

Vem älskar inte det?

Men värmeböljan har en baksida: du kan lättare drabbas av farliga sjukdomar.

Bakterier älskar nämligen värme, precis som vi. Inte minst för att de trivs bäst i samma vattentemperaturer som vi gillar att bada i. Det kan alltså vara bra att tänka på hygienen, både när du fyller upp barnbassängen och doppar dig i havet. Symtomen kan vara allt från kräkningar och öroninflammation till svår blodförgiftning.

Badtunnor – en livsfara

Smittskyddsinstitutet vill särskilt varna för de populära, vedeldade tunnorna:

– Om man fyller dem med havs- eller sjövatten finns det risk för att drabbas av badsårsfeber, som kan vara livshotande, säger Sven Löfdahl, chefsmikrobiolog.

– Därför blir vi lite oroliga när Martin Timell nyligen visade i ”Äntligen hemma” hur han monterade en pump för att fylla en tunna med vatten från Östersjön.

Bakterierna som ger den fruktade sjukdomen tar sig in i kroppen genom sår i huden. Flera sjukdoms- och dödsfall har inträffat de senaste åren, särskilt i de södra delarna av landet där vattnet är varmare.

Rengöring är a och o

Men även när du fyller bassängen med kommunalt vatten är det på sin plats att vara försiktig. Det är lätt hänt att vattnet blir förorenat, till exempel av blöjbarn. Ju varmare det är, desto fortare växer bakterierna till. Rigorös rengöring är svaret på problemet, något som många dock slarvar med.

– Om inte vattnet desinficeras med klor regelbundet växer alger och mikroorganismer till, säger Magnus Holgersson, marknadsansvarig på Folkpool.

Använd kylväska

Även maten blir känsligare när det är varmt – särskilt kyckling, fisk, kokt ris och smörgåsar med olika typer av röror. Undvik att förvara maten i stekheta bilar och ät den så snabbt som möjligt. Använd kylväska om du ska åka på picknick långt bort.

– Ett par timmar är inga problem, men hela dagen fungerar inte, säger Elisabeth Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

FAKTA

Här hittar du bakterierna

Badvatten i sjö och hav

Bassängen

Grillen

Se till att grillköttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om du inte ska direkt hem, ta med en kylbag med kylklampar i.

Om grillköttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt att tina ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli halvrå på insidan.

Se upp med marinaden. Om du använt den för att pensla på kött bör du slänga resterna. Använd dem inte till att göra sås av, till exempel.

Försäkra dig om att kyckling, fläskkött, hamburgare och rå korv (till exempel salsicca) blir helt genomstekt. Sätt en sticka i köttet, köttsaften vara helt klar.

Använd olika fat och redskap till det råa respektive det färdiggrillade köttet.

Brunnsvattnet

Många slarvar med att kolla kvaliteten på vattnet i sommarstugan. Det kan ge ordentlig magsjuka som följd. Om du inte har undersökt standarden på länge, välj hellre att dricka vatten på flaska.

Picknicken

Undvik långa transporter i bil om du inte har kylväska.

Välj en ren plats att breda ut filten på – hagar där det har gått djur kan sprida farliga bakterier.

Satsa på livsmedel som inte infekteras så lätt, som kex, hårdost, salami, torkad frukt.

Undvik mat som har hanterats av händer, som färdiga smörgåsar, konditorivaror och köttfärs. Kokt ris, fläskkött, rökt fisk och skaldjur är andra känsliga råvaror.

De 4 farligaste bakterierna

Ehec: Kan ge blodig diarré och nersatt njurfunktion, ibland dödlig. Riskfaktorer: Kontakt med kor, får eller deras avföring.

Vibro: Kan orsaka badsårsfeber, som i sin tur ger blodförgiftning. I värsta fall dödligt. Vanligast symtom är öroninflammation. Riskfaktorer: Varma temperaturer, bräckt vatten.

Campylo: Vanlig bakterie i vatten – och hos djur: hundar, katter, kor, grisar, fåglar. Ger diarré och ledbesvär. Riskfaktorer: Dåligt tillrett kött, eller förorening av annat livsmedel.

Borrelia: Ger smärta från leder och påverkar det centrala nervsystemet. Riskfaktorer: Smittar via fästingbett.

ARTIKELN HANDLAR OM