Han söker efter en ny njure – på Youtube

HÄLSA

I fyra år har han väntat förgäves på en njure.

Nu har John Nakata, 37, mindre än två år kvar att leva.

I ett sista desperat försök söker hans familj efter en donator – via Youtube.

Foto: Privat

Tiden rinner ut för John Nakata. Han lider av en lång rad sjukdomar, bland andra diabetes, anemi och njursvikt. I videoklippet på Youtube berättar familjen om hans sjukdomar, behovet av en ny njure och hans önskan om att få se sin femårige son växa upp.

– Jag är alldeles för ung för att dö och lämna honom, säger John Nakata. Min son betyder allt för mig.

Dåliga utsikter

Men så länge han är utelämnad till den nationella väntelistan i USA för en ny njure ser utsikterna dåliga ut. Väntetiden brukar ligga på drygt tre år och enligt läkarna har han endast två år kvar att leva.

– Tyvärr matchar ingen i familjen, så vi måste se om det är någon som är villig att göra detta, säger Sherry Nakata, hans fru, i videon.

I fyra år har John Nakata stått på väntelistan för både njur- och bukspottkörteltransplantation. Men nyligen förflyttades han till listan för enbart njurtransplantation, eftersom läkarna anser att han blivit för sjuk för att genomgå en dubbel transplantation.

Överväldigande respons

Tiden han har stått på den tidigare väntelistan kommer att bestämma placeringen på den nya. Men eftersom han blodgruppen O kan han endast få en njure från någon med samma blodgrupp.

– Det gör det mer komplicerat, säger Sherry Nakata, till ABC.

I drygt tre veckor har videoklippet legat ute på Youtube. Och responsen har varit "överväldigande", enligt Sherry Nakata. Ett 60-tal möjliga donatorer har hört av sig via mejl och läkarna har redan några lovande spår att gå på.

Vågar inte hoppas

Men familjen vågar inte hoppas för mycket.

– Det är en långdragen process. Man måste vara förberedd på att det kanske inte fungerar, säger Sherry Nakata till ABC.

FAKTA

Vill du hjälpa John Nakata?

Kolla in Youtubevideon här