Nytt vapen mot lössen

HÄLSA

Lössens högtid är snart här – skolstarten.

Men att ta död på blodsugarna blir allt svårare och nu krävs nya vapen:

Silikon- och växtolja.

Foto: fredrik hofgaard

Lössen frodas i svenskarnas hårbotten: varje år säljs 100 000 förpackningar lusmedel på apotek. För första gången på över ett decennium kommer Läkemedelsverket nu med nya rekommendationer för behandling av huvudlöss.

I första hand är rådet silikon- och växtolja.

Blivit resistenta

De små blodsugande krypen har nämligen satt sig på tvären mot de tidigare medlen vilket har resulterat i problem med resistens.

– Och de medicintekniska medlen har tillkommit sedan den tidigare rekommendationen från 1999, säger Martina Tedenborg, farmaceut och informatör på Läkemedelsverket.

De tidigare rekommenderade läkemedlen har fungerat som nervgift på lusen. Men de medicintekniska medlen, som silikon- och växtolja, stänger i stället in lusen och kväver den. Därför är sannolikheten att lusen utvecklar resistens mot de medlen mycket liten.

Finns på apoteket

Silikon- och växtolja säljs på apotek under namnen Hedrin, Nyda och Paranix. I andra hand föreslås kombinationsmedel, som Tenutex.

Läkemedelsverket konstaterar också att det förekommer flera myter och felaktiga föreställningar om löss och lusbehandling. Exempelvis spelar inte hygienen någon roll – lössen trivs även i rent hår. Och inte heller behöver hemmet saneras eftersom lusen bara överlever högst ett dygn utanför hårbotten.

Däremot kan det vara bra att rengöra borstar och kammar som försiktighetsåtgärd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin