Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa / Medicin

Martin ville inte dö

Tog vaccinet – fast han var spruträdd

”Vi har levt som i Dvala med sorgen” 10 månader har gått sedan Martin dog efter att ha tagit vaccinet mot svininfluensan. ”Sedan dess har det mesta varit kaos, vi har levt som i dvala med vår   ”Vi har levt som i Dvala med sorgen” 10 månader har gått sedan Martin dog efter att ha tagit vaccinet mot svininfluensan. ”Sedan dess har det mesta varit kaos, vi har levt som i dvala med vår

MALMÖ. Trots att Martin Jonasson, 21, var rädd för sprutor ville han absolut ha vaccinet.

– Jag vill inte dö i svininfluensan, sa han.

Ändå dog han. Sannolikt av vaccinet.

Martin dog 21 november förra året, en dryg vecka efter att han fått vaccinet mot svininfluensa.

Nu sitter föräldrarna Lennart Jonasson och Eva Frank med rättsläkarens dödsorsaksintyg framför sig. Där framgår klart att influensavaccinet Pandemrix bidragit till Martins död.

– Det känns för jäkligt. Här tar man fram ett vaccin för att människor inte ska dö av sjukdomen. Sedan dör de ändå, säger mamma Eva.

Kände sig trött

Martin Jonasson hade ett lätt handikapp men bodde i egen lägenhet. I höstas diskuterade familjen om de skulle vaccinera sig mot svininfluensan.

– Vi ville inte ta sprutan men Martin hade en annan inställning. Han sa att det var klart att han skulle ha vaccinet, han ville inte dö i svininfluensa. Han var rädd för sprutor – men också för att dö.

Den 12 november fick han sin vaccinspruta.

På kvällen den 20 november, omkring midnatt, chattade Lennart Jonasson med sin son.

– Han berättade då att han kände sig ovanligt trött.

Ett och ett halvt dygn senare hittades Martin död i sin säng. Enligt rättsläkaren hade han sannolikt somnat in vid 11-tiden på förmiddagen den 21 november.

– Sedan dess har det mesta varit kaos, vi har levt som i dvala med vår sorg. Allt har bara dragit ut på tiden och när vi ringt till rättsmedicin har vi inte fått några besked. Vi tyckte det verkade mystiskt att vi inget fick veta.

Startar nätverk

När dödsintyget äntligen kom förstod de varför.

– Där står att influensavaccinet bidragit till Martins död. Det var förmodligen något som myndigheterna inte ville skulle bli känt.

Nu har föräldrarna gjort en anmälan till Läkemedelsverket – och de vill få kontakt med andra som kan ha mist någon anhörig på grund av influensavaccinet.

– Vi hoppas kunna få i gång ett nätverk, säger Lennart Jonasson.

”Enda fallet vi haft”

Av Martins dödsorsaksintyg framgår att han dog av hjärnhinneinflammation.

– Detta är det enda fallet vi haft där vi misstänker ett samband mellan vaccinet och dödsfallet, säger docent Peter Krantz på rättsmedicin i Lund.

– Eftersom han fått vaccinet så nära i tiden är det sannolikt att det spelat in.

SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet