Maria kör spinning för att hjälpa bröstcancerdrabbade

Förlorade sin mamma i sjukdomen.

1 av 3 | Foto: privat
Maria Götesdotter med sin mamma Christina, som gick bort i bröstcancer. Nu har Maria dragit igång Rosa dygnet där man hyr en spinningcykel och cyklar i ett dygn till förmån för Rosa bandet.
HÄLSA

För fjärde året i rad tränar hundratals människor i ett helt dygn för att samla in pengar till cancerfondens kampanj Rosa Bandet.

Maria Götesdotter – en av hjältarna bakom Rosa dygnet - vill hjälpa andra att besegra sjukdomen som drabbade hennes mamma.

– Jag vill fortsätta i samma anda, trots att hon har gått bort.

Efter lunch i dag, lördag, börjar första passet spinning. Sedan fortsätter hjulen snurra - i ett helt dygn. Målet är att samla in pengar så att fler kvinnor ska kunna överleva bröstcancer. Rosa dygnet i Göteborg har samlat in över 300 000 kronor sedan starten 2007. Upplägget är enkelt - man hyr en spinningcykel för 2 000 kronor och kör så länge man vill, ensam eller i lag. Maria Götesdotter, 34, är spinninginstruktör och en av dem som startade eventet efter att hennes mamma, Christina Johansson, blev sjuk.

– Som anhörig känner man sig så maktlös. Man vill så gärna göra någonting. Men jag kunde inte hjälpa min mamma att må bättre och då blev det här som en slags kanal.

Förlorade sin mamma

Det började med bara spinning men nu anordnas flera aktiviteter. Alla ska kunna medverka.

– Förra året var båda mina föräldrar här och deltog, då hade vi också en rosa promenad. Mamma var så stolt över oss och tyckte att vi var så duktiga.

Bara någon vecka efter eventet förra året tändes hoppet att Christina skulle bli bättre, men hennes liv gick inte att rädda. Hon blev bara 59 år.

– Mamma var på tvåårskontroll och fick grönt ljus. Då såg det bra ut. Det är svårt att säga när hon började bli sämre men i november började hon få ont i magen.

Kämpade för andra

Läkarna trodde först att det bara var Christinas kropp som reagerade på att hon varit sjuk, men sedan kom det tragiska beskedet.

– Till slut så visade det sig att hon hade fått metastaser i levern. Det fick vi veta i januari och sedan tog det bara två månader. Hon gick bort i mars, det gick så otroligt fort.

Trots sorgen efter sin mamma, fortsätter Maria kämpa - för andra.

– Visst, det gick inte att rädda min mamma men för mig är det viktigt att vi fortsätter samla in pengar för att det kan rädda andra människor.

Konvent för livet

Alla pengar som samlas in går oavkortat till Rosa Bandet. Förutom spinningen körs också andra träningspass och föreläsningar. Man kan även gå på bara en klass, för 100 kronor per timme.

– Det har blivit som ett konvent det här. Ett konvent för livet.

Rosa dygnet drar i gång i dag på Sportlife Exclusive i Göteborg. Vill du bidra? Läs mer här: www.rosabandet24timmar.se

ARTIKELN HANDLAR OM