Flunsan är här

Experter varnar för ett extra aggressivt virus i år

HÄLSA

Nu har säsongens första influensafall konstaterats på flera håll i Sverige.

Samtidigt varnar Smittskyddsinstitutet för att en extra aggressiv virusvariant är i omlopp.

Vårdcentraler och husläkarmottagningar har de senaste två veckorna tagit emot minst ett 20-tal patienter som sökt för influensaliknande symtom. I fem fall har laboratorierna i Stockholm, Karlstad och Halmstad kunnat identifiera influensavirus skriver Smittskyddsinstitutet i sin veckorapport. I tre fall handlar det om influensa typ B och i två fall influensa typ A, som tros ha följt med från ett besök i Kina. I fallet med de importerade fallen handlar det om den så kallade Honkonginfluensan A(H3N2).

Enligt Smittskyddsinstitutet är det en ovanligt aggressiv influensatyp som kan ge stor överdödlighet framförallt bland äldre. Särskilt som den är ganska olik den som drabbade Sverige 2008-2009 och orsakade 2 500 personers död.

Första gången Honkonginfluensan dök upp i Sverige var redan 1968 men eftersom den har en anmärkningsvärd förmåga att förändra sig får den som en gång smittats av en äldre variant bara ett svagt skydd mot de förändrade stammarna. Och har de ändrats så mycket som i årets stam A/Perth blir läget allvarligt.

Även i övriga Europa har man börjat märka av influensan. Nio länder har rapporterat sporadiska fall av såväl typ A- som typ B-influensa, däribland Tyskland, Storbritannien, Polen, Estland och Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM