Nära att dö av viktoperation

Tvingades ta bort fem organ - läkare varnad

HÄLSA

Anders Lind, 31, opererades för att minska i vikt.

Men operationen gick snett. För att rädda hans liv opererades magsäck, tolvfingertarm, gallblåsa, mjälte och bukspottkörtel bort.

Nu har en av läkarna varnats.

Foto: Lasse Skog
Tog bort fem organ För ett och ett halvt år sedan opererades Anders Lind för att minska i vikt. Men operationen misslyckades – och slutade med att läkarna tvingades operera bort fem organ. ”Jag har ju blivit smal. Fast det var inte meningen att jag skulle bli det på det här sättet”, säger han.

Allt började hösten 2003. Anders Lind vägde 160 kg och vände sig till Nyköpings lasarett för att få hjälp med sin övervikt.

Det beslutades att han skulle gå igenom en operation som innebär att ett band sätts fast runt magsäcken och snörs åt, en så kallad gastric banding-operation.

Den 15 september 2004 var det dags. Men något gick snett – och bara ett par dagar efter att han skrivits ut var Anders Lind tillbaka på sjukhuset. Han hade svåra magsmärtor och kräktes blod.

Opererades igen

Undersökningar visade att han hade ett stort sår vid nedre magmunnen, vätska i vänster lunga och gaser i magsäcken. Komplikationerna bedömdes som så svåra att han skickades till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Där opererades han igen och bandet kring magsäcken togs bort.

Men tillståndet bara fortsatte att förvärras. Dagen därpå gjordes därför ännu en operation, av en ny läkare, som upptäckte att flera organ var skadade. Vid det laget fanns inte längre något val. Magsäck, bukspottkörtel, gallblåsa, mjälte och tolvfingertarm opererades bort.

– De satte in en sond som jag fick mat genom i tio månader. Sedan opererade de ihop matstrupen med tunntarmen. I dag kan jag äta igen, men inte lika mycket som normalt och jag måste gå på toaletten i princip meddetsamma, berättar Anders Lind.

Lungan hade punkterats

Inte nog med det. Vid de tidigare ingreppen hade en lunga punkterats, vilket krävde ytterligare två operationer. Flera andra mindre ingrepp har också gjorts, bland annat för att sätta sondslangen på rätt plats.

Totalt har Anders Lind opererats åtta gånger på ett och ett halvt år.

– Dessutom har jag fått diabetes. Ett av skälen till att jag gjorde den första operationen var för att slippa det, men i och med att de tog bort bukspottkörteln fick jag diabetes ändå. Så nu får jag leva med det resten av livet, säger Anders Lind.

Han har anmält läkaren som opererade honom och den ansvariga läkaren vid Nyköpings lasarett till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Läkaren som gjorde den första operationen i Huddinge har också anmälts, men inte av Anders själv utan av Socialstyrelsen. Socialstyrelsen menar att läkaren gjorde fel som använde titthålskirurgi - hade han gjort en öppen operation borde han ha upptäckt att flera organ var skadade och Anders Lind skulle ha sluppit åtminstone en operation.

”Fel person straffas”

I onsdags kom HSAN:s beslut. Läkarna i Nyköping frias, men läkaren i Huddinge får en varning.

– Jag tycker att det är fel person som straffas. Jag tycker att det är läkarna här i Nyköping som har gjort fel, säger Anders Lind.

Han är sjukskriven på halvtid och har tvingats lämna sitt arbete som yrkeschaufför. I stället läser han upp sina gymnasiebetyg och hoppas så småningom få ett nytt jobb.

– Efter omständigheterna mår jag bra. Jag har gått ner 78 kg och väger bara 82 kg nu, så jag har ju blivit smal.

– Fast det var inte meningen att jag skulle bli det på det här sättet.

Annica Lundbäck