”Ingenting tyder på att skönhetsidealen påverkar”

Psykiatern Sergej Andreewitch chattade med läsarna om dysmorfofobi

HÄLSA

Sergej Andreewitch säger: Hej, nu är jag på plats och redo att svara på era frågor!

säger: Vad finns det för tecken på bdd hos en själv? Dvs, själv ser jag mej som extremt utseendefixerad. Var går gränsen?

Sergej Andreewitch säger: Gränsen går när man inte kan göra det man egentligen vill göra i livet. När det tar så mycket tid att man försakar vänner och bekanta, slutar gå ut, sporta, gå på gym. När det börjar inkräkta på livet. Det finns de som slutar gå i skolan för att de upplever att de inte vill visa sig. Grovt kan man säga att gränsen går till exempel när sminkning och spegling tar så lång tid att man inte kommer iväg hemifrån på morgonen.

Anonym säger: Hej, jag är en ung kille som har haft BDD sedan ca 12 års ålder. En sak som jag har märkt är att även många andra med samma symptom ofta får sin första riktigt starka BDD-relaterade upplevelse när dom ser sig själva från sidan i t.ex en provhytt. Detta hände även mig.

Bilden man får i spegeln känns otroligt främmande, och skrämmande. Och man drabbas av bl.a panik, yrsel, och ångest.

Min fråga är varför det ofta blir så? Beror det på att man inte är van att se sig i profil, och att BDD'n bygger på osäkerhet som gör att man inte får en klar uppfattning av bilden som man ser eller?

Sergej Andreewitch säger: Jag kan inte ge ett säkert svar, men det ligger något i att man inte är van att se sig själv på det sättet. Har man då en sårbarhet för bdd finns det en risk att sjukdomen väcks då. Ibland väcks den efter att man har haft en sårskada eller svår akne - plötsligt ser man sitt utseende på ett sätt som man tidigare inte har gjort, och så består bdd:n även efter att det har läkt.

säger: Hej Läste att det är svårt bota BDD, inte lika lätt som en fobi. BDD sitter djupt, har det själv. Jag har levt på mitt utseende vilket nu börjar falna och symtomen för BDD ökar med åldern. Vad skall jag göra?

Sergej Andreewitch säger: Det beror på hur man definierar bot. Det är inte lika lätt att behandla som en avgränsad fobi som till exempel för ormar, men det går att behandla så att man får en bättre livskvalitet. Det grundläggande rådet är att bekanta sig med sjukdomen via hemsidan www.bdd-sverige.net, och därefter ta kontakt med psykiatrin. Säg att du själv misstänker att du har bdd, och att du vill ha en ordentlig utredning.

Jennifer92 säger: Hur uppkommer bdd? Och hur mycket påverkar idealet bdd?

Sergej Andreewitch säger: Det enkla svaret är att man ännu inte vet hur det uppstår. Det man kan säga är att det sannolikt behövs flera bidragande faktorer: ärftlighet och vad man är med om i livet. Det räcker sällan med exempelvis mobbning, men det kan förvärra. Det finns ingenting i forskningen som tyder på att de aktuella skönhetsidealen påverkar bdd, snarare tvärtom.

Malins mamma säger: Varför verkar det vara så svårt att få ut information om BDD till psykologer och andra inom sjuk-och psykvården. Förekommer ingen vidareutbildning?

Sergej Andreewitch säger: Det är en stor fråga. En viktig delförklaring är att majoriteten av alla psykologer utbildas enligt en gammal modell där man ser på sådant här lidande på ett annat sätt, och tror att det beror på undermedvetna psykiska konflikter. Den traditionen är stark och svår att komma förbi.

säger: Hej, har varit hos psykiatriker idag, men han visste inte vad han skulle göra med mig. Lider av BDD men en mildre variant, klarar av jobbet men i och med att jag blev 40 har fixeringen också med åldern att göra, känner mig gammal och jämför mig med alla unga tjejer på stan. Har sömnproblem, hade social fobi men kom nu på att det nog är bdd jag lidit av. Vilken antidepressiv behandlig samt kognitiv behövs...

Sergej Andreewitch säger: Generellt består behandlingen av en kombination av moderna antidepressiva mediciner av serotoninpåverkande typ, och att man sedan bygger på med kognitiv beteendeterapi. Det är ofta så att individer med bdd utvecklar depressioner, och därför behöver man ofta starta behandlingen med antidepressiva läkemedel.

Tommy säger: Kan man ha bdd utan att ha "inbillade" defekter. Min fru har fått diagnosen Rosacea (hudproblem i ansiktet) vid 40 års ålder. Det har gjort att hon är otroligt fixerad vid sitt ansikte och står timmar framför spegeln. Nu har hon varit sjukskriven i över 1 år pga det. Så min egentliga fråga är: kan en "icke inbillad" defekt utlösa bdd?

Sergej Andreewitch säger: Absolut. I definitionen av sjukdomen säger man att det beror på en inbillad defekt eller en överdriven upptagenhet av en verklig defekt. Det är inte alls ovanligt att det börjar så.

man säger: Jag vantrivs med min näsa, och har också fått höra att min näsa är konstig. Det är ju inte så mkt man kan göra åt den. Men hur ändrar jag mina tankar?

Sergej Andreewitch säger: Det är väldigt svårt att sammanfatta i ett svar såhär, det är något man behöver tala om i samtal med en kognitiv beteendeterapeut. Men man kan också läsa sig till det - ett tips är The BDD Workbook, som finns att köpa på nätet.

Malin S säger: Känner du till några fall av bdd eller ocd där tvången i kombination med att försöka fungera normalt i samhället har resulterat i utmattningssyndrom? Och hur vanligt är det i så fall?

Sergej Andreewitch säger: Utmattningssyndrom är ett dåligt definierat begrepp. Har man bdd löper man stor risk att utveckla depression.

Emelie säger: Vad är BDD egentligen? o hur vet man om man har det?

Sergej Andreewitch säger: Det är en överdriven upptagenhet av en inbillad eller verklig defekt, som tar så mycket tid och kraft att den omöjliggör det liv man vill leva.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan.

Johanna säger: Hej! Alltså jag känner igen mig väldigt mycket i det hon skriver! Enda som inte stämmer är att jag isolerat mig i flera år. Men e däremot ute bland folk så lite som möjligt. E det farligt?

Sergej Andreewitch säger: Det låter inte bra. Det låter som om du begränsar dig i livet - och då finns en risk att du blir sämre och successivt isolerar dig mer och mer, om du inte tar tag i det.

Moderator säger: Tack Sergej Andreewitch och tack alla ni som ställde frågor.

   Sergej Andreewitch säger: Tack alla som har varit inne och chattat. Om ni vill ha mer information om bdd eller behöver stöd i kontakt med sjukvården rekommenderar jag de brittiska behandlingsrekommendationerna för tvångssyndrom och bdd, som finns att läsa på www.nice.org.uk.

Läs mer: