Ny behandling kan bromsa ögonsjukdom

HÄLSA

En helt ny behandling kan hjälpa äldre patienter med ögonsjukdomen våt AMD.

Genom att ett ämne sprutas in i ögonens näthinna var sjätte vecka kan sjukdomen bromsas upp.

Av 300000 svenskar med AMD (Åldersrelaterad makuladegeneration) lider 25000 av den allvarligare formen våt AMD – som i värsta fall kan leda till permanent synbortfall hos äldre.

Den åldersrelaterade sjukdomen påverkar den gula fläcken i ögat. De drabbade får försämrad synskärpa där raka linjer uppfattas som krokiga och bilder förvrängs.

Långt gånget blir det en mörk fläck mitt i bilden och skarpseendet förstörs helt.

Sjukdomen bromsas upp

Genom att spruta in ämnet Macugen i ögat var sjätte vecka i minst två år, kan sjukdomen bromsas upp.

– Det är ett genombrott. Det är ett helt nytt koncept, man har aldrig tidigare kunnat angripa den här sjukdomen direkt med ett läkemedel, säger Anders Kvanta, ögonläkare och docent vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Det finns två typer av AMD – våt och torr. Vid den torra förtvinar syncellerna långsamt. Vid våt AMD kommer symtomen plötsligt. Blodkärl växer in under den gula fläcken i näthinnan och orsakar blödningar och försämrad syn.

Kan ge biverkningar

Den nya behandlingen, som bara hjälper mot våt AMD, hämmar blodkärlstillväxten.

– Fler kommer att kunna erbjudas behandling. Det är första steget på vägen. Den botar inte sjukdomen utan är mer som en bromsmedicin, säger Kvanta.

Behandlingen är dock inte riskfri. Mindre än en procent har fått biverkningar. I vissa fall kan injektionen ge upphov till ögoninflammation med näthinneavlossning och blindhet som följd.

Men Anders Kvanta är inte orolig.

– I och med mängden injektioner kommer infektioner att hända. Det är någonting vi väger in. Man måste väga fördelarna mot nackdelarna.

Ninna Bengtsson/TT