Längre liv med mindre magsäck

Minskar risken att dö med 25 procent

HÄLSA

Magsäcksoperationer förlänger livet på överviktiga människor, visar en svensk studie.

Det är känt sedan tidigare att operationer som krymper magsäcken är det mest effektiva sättet för kraftigt överviktiga att gå ner i vikt. Det minskar samtidigt flera hälsorisker som diabetes, höga blodfettnivåer, högt blodtryck och hjärtbesvär, skriver Svenska Dagbladet.

Har ifrågasatts

Huruvida magsäcksoperationerna påverkar livslängden har ändå ifrågasatts. Tidigare studier har inte kunnat påvisa det.

Den svenska studien bedrivs i Göteborg och omfattar över 6000 människor med BMI-värden motsvarande fetma. 2000 av dem har fått sin magsäck krympt, de flesta av dem hade ett BMI på över 40 före operationen.

De opererade har jämförts med lika många som liknar dem så mycket som möjligt i ålder, kön och sjuklighet och som från början vägde lika mycket. De två grupperna har följts i tio år.

De opererade minskade i vikt i genomsnitt 16 procent. De andra gick knappt ner alls, en del blev i stället tyngre.

25 procent lägre risk att dö

Nu lägger de svenska forskarna fram statistik som tyder på att viktminskningen efter magsäcksoperation faktiskt ökar livslängden, ett resultat som de redovisar på läkarstämman i Göteborg den här veckan. Bland de opererade dog 99 mot 128 i kontrollgruppen, vilket är en 25 procent lägre risk att dö efter operationen enligt överläkaren Jarl Torgersson vid Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan och medarbetare i studien.

Läs mer:

Fler artiklar:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM