Katastroftillstånd i Kalifornien

Över 50 000 på flykt undan lågorna

HÄLSA

Bränderna i södra Kalifornien har utan åtskillnad slukat både slott och koja.

Över 800 hem har blivit lågornas rov och 50 000 människor har tvingats på flykt.

En fjärde stor brand drog fram genom snustorra snår i San Bernandino County sydost om Los Angeles på söndagen. Under småtimmarna tvingades tiotals människor lämna sina hem, uppgav brandpersonalen. Katastroftillstånd råder i delstaten sedan i lördags.

Längs sluttningarna norr om staden, i Orange County i söder och i kändisenklaven Montecito nära Santa Barbara, har 7 200 hektar mark brunnit. Det var i Montecito som bränderna först tog fart i torsdags och efterlämnade 210 förkolnade hus.

Brandmän bekämpade elden i rekordhög värme och starka Santa Ana-vindar på söndagen. Enligt meteorologerna hade vindhastigheterna på upp till 14 meter sekund, som fått glöd att spridas kilometervis de senaste dagarna, avtagit.

Inga uppgifter om döda

Brandmännen räknade med att det skulle ta ytterligare flera dagar att få bränderna under kontroll.

Polisen har inte fått några rapporter om att människor skulle ha förolyckats men sände i alla fall in likhundar i Sylmar, ett område med så kallade mobila hus norr om Los Angeles. Där brann 500 bostäder upp natten till lördagen.

Myndigheterna befarade att många av de äldre invånarna inte hade hunnit ge sig av i tid.

– Du kunde absolut inte se någonting, berättade 77-åriga Jackie Burns som flydde från Sylmar tillsammans med sin man Len klockan tre på natten.

– Det var som att titta in i ett svart hål. Det var som världens ände, fortsatte hon.

Stanna inomhus

Tjock aska föll ner och frän brandrök fyllde luften fyra mil från brandplatserna. Myndigheterna uppmanade gamla och barn att stanna inomhus.

Brandsäsongen i Kalifornien, som brukar börja i juni och pågå till oktober, har i åratal varit en fara som lurat året runt på grund av ständig torka.

Delstatens växande befolkning har lett till att hus byggts i bergssluttningar och dalar nära skogar och buskage, vilket försvårar katastroferna.

I oktober förra året härjade 30 bränder södra Kalifornien, framtvingade evakuering av en halv miljon människor och förstörde omkring 2 000 hem.

TT-Reuters