- Nu älskar jag mig själv

1 av 6 | Foto: jessica gow
fram till för tre år sedan var Agneta Sjödin en ganska osäker person. Men hon bestämde sig för att göra något åt saken. "Självförtroende är något som sitter inuti, men också något som alla kan påverka", säger hon.
HÄLSA

Vacker som en dag.

Älskad av hela svenska folket.

Men Agneta Sjödin, 34, har inte älskat sig själv. Inte förrän nu.

- Jag har inte kunnat säga det förut, säger hon.

Hon är lika snygg som vanligt.

Och lika trevlig.

Och framgångsrik.

Att Agneta Sjödin skulle ha haft dåligt självförtroende större delen av sitt liv är svårt att ta in. Men till för bara tre år sedan var hon allt annat än harmonisk. Oron fanns där. För jobbet, för privatlivet.

Vändningen kom när hon insåg att det inte gick längre, att hon själv måste göra något.

Vi träffade Agneta på hennes jobb, TV4, i Stockholm.

Vad var det som hände?

- Jag bestämde mig för att ta tag i problemen. Jag hade magkatarr och var orolig, ofta helt i onödan. Jag var jättekänslig för kritik och hade prestationsångest. Jag tyckte inte att jag dög, jämförde mig med andra.

Många har nog svårt att föreställa sig att du skulle ha haft dåligt självförtroende...

- Det hade ingenting med utseendet att göra, eller med vad jag gjorde. Jag hade helt enkelt skapat en bild av mig själv som inte stämde. Jag hade fått för mig att jag var sådan.

Hur hittade du tillbaka till ditt riktiga jag?

- Jag började ägna en stund åt mig själv varje dag. Promenerade mycket. Läste böcker. Blev mer medveten om vad jag egentligen gjorde. Självförtroende är något som sitter inuti, men också något som alla kan påverka. Men vissa människor är trygga i den negativa bild de har av sig själva. De intalar sig i stället att det är något fel på resten av världen.

Vad var du missnöjd med hos dig själv?

- Jag vet inte" Många sidor försvinner också automatiskt när man accepterar sig själv. Men jag tänker inte så mycket längre, grubblar inte. Jag är mycket bättre på att leva i nuet.

- Förut såg jag en massa problem. Det gör jag inte längre. Det händer att jag fastnar i en bilkö och tänker - okej, nu sitter jag här. Det kan jag inte påverka. Alltså sitter jag här tills jag inte gör det längre.

Vad betydde det för dig att få en familj och barn?

- Mycket. Jag känner stort ansvar för Maja och vill vara en så bra förälder som jag kan. Jag vill att hon ska bli stark och få det så bra som möjligt. Man blir mer medveten om sig själv när man får barn.

Vad får dig ur balans i dag?

- Ibland kan jag vakna och vara skitarg. Jag vet inte varför. Då säger jag bara till folk på jobbet att i dag är jag arg och ur balans. Men det händer inte ofta. Jag är mycket lugnare i dag.

- Tidigare, när jag har haft ett jättetufft schema med massor av saker inbokade, kunde jag bli irriterad för att jag inte hann med allt. Men sen har jag tänkt att det är ju faktiskt jag som bokat in allt det där. Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Egentligen kan ingen annan få mig att må dåligt. Vi kan påverka våra liv så oerhört mycket. Det mesta är trots allt inuti våra huvuden.

Hur påverkades du av

separationen med Niklas?

- Det var ett val jag gjorde att leva ensam. Jag har haft ganska många förhållanden. Jag ville trivas i mitt eget sällskap och det gör jag nu.

Vilka personer har betytt mest för ditt självförtroende?

- Niklas har faktiskt hjälpt mig mycket. Sedan har jag några nära vänner som jag kan fråga vad de tycker och de svarar ärligt. Det är viktigt att alltid vara sann mot sig själv. Att följa sin egen intuition och sitt hjärta. Annars går man miste om mycket.

I vilka situationer mår du bäst?

- Jag har hittat ett underbart hem som jag älskar. Jag är trygg när jag sitter där med Maja, vid vattnet. Eller när vi tittar på Bolibompa på tv. Eller när vi går och lägger oss och jag sover med henne. Det är som att stanna upp i nuet.

Varför lider så många kvinnor av dåligt självförtroende, tror du?

- Bra fråga. Vi tror nog att det förväntas betydligt mer av oss än vad livet i själva verket gör. Man måste vara lite snäll mot sig själv, göra det man mår bra av. För mig har träning varit perfekt, jag kör jujutsu. Det är viktigt att man hittar något som man tycker är kul. Så länge man tvingar sig själv gör det ingen nytta.

- En annan övning som jag gjort under flera år är att innan jag lägger mig på kvällen tänka på allt jag har att vara tacksam över. Det kunde vara små saker, från att det hade varit fint väder till att Maja skrattade. Det fungerar även när det gäller utseendet. Tänk på någon detalj du gillar hos dig själv. Vad som helst. Fokusera på det varje kväll. Så småningom blir det lättare att acceptera hela sitt jag.

Vad tycker du om mest hos dig själv?

- Jag tycker om hela mig. Jag gör så gott jag kan och kämpar på. Jag blir nästan lite gråtmild, men jag har inte kunnat säga det förut. Att jag älskar mig själv.

Agnetas tips för bättre självförtroende

Sara Milstead