Bota din stress på nätet

Nu kan du få terapi via din dator

HÄLSA

Stressad? Svårt att sova? Huvudvärk?

Nu kan du få hjälp på nätet.

Ett nytt interaktivt självhjälpsprogram kan förbättra ditt humör med 40 procent.

– Det är anonymt och du slipper köer, säger Mats Fredrikson, professor i klinisk psykologi vid Uppsala universitet och styrelseordförande i Careit, som står bakom självhjälpsprogrammet, www.careit.com.

En kvart om dagen med självhjälpsprogrammet som bygger på kognitiv beteendeterapi ska räcka för att lära dig att spänna av, prioritera och få bättre självförtroende.

– Vi vänder oss främst till människor med huvudvärk och sömnproblem, innan de hunnit bränna ut sig. Men det viktigaste är att man är motiverad, säger Mats Fredrikson.

Reaktionerna på självhjälpsprogrammet är mestadels positiva. Enligt Careit sover människor med sömnproblem 45 minuter längre per natt, bland personer med huvudvärk slipper varannan människa varannan huvudvärksdag, stressnivån sjunker 25 procent och humöret går upp 40 procent.

Varför välja ett opersonligt självhjälpsprogram vid datorn framför en terapeut?

– Det finns 150 terapeuter i Sverige, köerna är långa. Människor som inte bor i storstad har svårt att komma i väg. Dessutom tycker många att det är skönt att vara anonyma, säger Mats Fredrikson.

Hanna Blanksvärd