Så hittar du flytet

1 av 4 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
HÄLSA

Hur lär man sig att simma lugnt i en pressad vardag med krav både från jobbet och familjen?

Hälsa frågade tre experter hur man hittar flytet.

Tomas Danielsson, stresskonsult:

1. Ge dig själv egen tid

Även om du har familj, arbete eller studier måste du avsätta tid för dig själv.

På din egen tid ska du göra något som du tycker om – utan krav och förväntningar från andra.

Egen tid är en nödvändig ingrediens för hjärnan.

2.Lär dig att vila i vaket tillstånd

Livet är inte bara krav och förväntningar. Det är det som mattar ut hjärnan.

Att vila i vaket tillstånd kan vara att bara sitta och slappa över en kopp te på verandan. En bra övning är självhypnos eller meditation.

3.Jämför dig inte med andra

Bry dig inte om hur mycket andra människor hinner med eller hur de prioriterar. Känn dig inte stressad av att kompisen hinner lära sig ett nytt språk eller att grannen lägger all sin tid på trädgården. Se till att ha kul tillsammans med andra i stället för att jämföra dig med dem.

Kerstin Hellström, Hälsas psykolog:

1.Ändra måsten till jag vill

Om man är uppe i varv blir det lätt att man lägger på sig en massa måsten och det gör att man blir ännu mer stressad. Tänk efter, allt behöver kanske inte göras och framförallt inte på en gång. Skriv upp alla måsten och se om allt verkligen är så bråttom. Ändra måsten och borden till jag vill...

2.Planera in pauser

Många stressade försöker att pressa in så mycket som möjligt på kort tid. Det är som om man ständigt tävlar med sig själv. Besluta dig för att lägga in pauser och bestäm det innan du sätter i gång så att arbetet blir delmål i sig.”Nu jobbar jag en timme, sedan tar jag en paus och tar en promenad eller en kopp kaffe.” Efter pausen gör du upp ett nytt delmål med nya planerade pauser.

3.Försök att reducera dina krav

Fundera över alla krav som du känner att du har. Vem har ställt dem och vad skulle hända om du försöker att förändra kraven? Konsekvenserna blir kanske inte så stora som du tror. Det handlar inte om att ta bort alla krav, utan att försöka reducera dem och få dem mer möjliga.

Caroline Krook, biskop i Stockholms stift.

1.Planera in fri tid

Av tio Guds bud lyder det tredje budet ”Tänk på vilodagen så att du helgar den”. Mitt första råd blir därför: Tänk på att planera för din fritid så att du får någon fri tid.

2.Sök inspiration

Ordet helga betyder avskilja, underförstått för Guds räkning. Mitt andra råd blir därför: Sök platser där du får inspiration. För min del kan det vara att ta en promenad i skogen eller konst och kultur.

3. Fundera över målet

Det tredje rådet lyder:

Fundera över vad målet med alltsammans är, varför vi är till. En del av de svaren hittar jag i gudstjänsten. Därför är den viktig för mig.

Anna Thorsell