Fånga en partner – parfymera dig med sexdoft

1 av 2 | Foto: JEAN-CLAUDE MARLAUD
att doften spelar roll i ett förhållande är de flesta forskare överens om.
HÄLSA

Kan en parfym dra till sig kärlekskranka män?

Det låter osannolikt, men nu ska bevisen fram: en klinisk studie ska avgöra om de så kallade feromonsprayerna fungerar.

Fånga en partner - parfymera dig med

Det är Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som har inlett en studie för att ta reda på om de syntetiska feromonerna har någon effekt. I dag saluförs en mängd produkter med doftämnet via internet. Feromonerna förekommer i form av deodoranter, parfymer och sprayer. Enligt reklamen fungerar de som rena magneten på både män och kvinnor. Bluff eller visst mått av sanning? Lars-Gösta Dahlöf, docent och ledare av studien, menar att det faktiskt finns en chans att produkterna kan göra dig mer attraktiv.

- Fortfarande är det osäkert hur vi reagerar på dem, men ja, de kan fungera, säger han.

- Sedan finns sannolikt individuella skillnader. Vissa personer kan vara superkänsliga, medan andra inte märker någonting. Men de här säljargumenten, att folk flockas runt omkring en efter att man applicerat medlet på huden, ska man nog ta med en nypa salt.

Den aktiva substansen i feromonsprayerna påminner kemiskt om testosteron. Ämnet förekommer naturligt i kroppen hos både kvinnor och män, främst i armhålorna och könshåret.

Söker vår like

- De som säljer de här feromonprodukterna uppmanar ofta kunderna att blanda det med rakvattnet, eau de toilette. Men man kan också spreja dem var man vill och får då kanske andra effekter. Vår uppgift är att analysera några produkter i en neutral laboratoriemiljö.

Enligt de rön som finns hjälper doftämnena oss att hitta en partner som liknar oss genetiskt. Tidigare har man trott att vi i första hand letar efter någon som är så olik oss själva som möjligt, men nu visar nya studier att vi i stället försöker hitta en like. Kanske innebär det en förstärkt avkomma, att bra gener dubbleras.

Kan förstöra relationen

Hur stor roll spelar dofter i sexuella relationer?

- Att dofter spelar roll i det sexuella umgänget tror jag de flesta forskare är överens om. Det finns studier som visar att det gäller både i tillfälliga och fasta förhållanden, säger Lars-Gösta Dahlöf.

- Positiva dofter triggar, medan negativa kan förstöra en relation. Nästan 40 procent av de tillfrågade i en undersökning för en tid sedan kunde beskriva hur tillfälliga kontakter avbrutits på grund av obehaglig doft, allt från snus till fotsvett.

Huruvida attraktionen förstärks med feromoner visar sig i slutet av året, då studien på Sahlgrenska är färdig.

Hälsas testpatrull provade lyckan med den nya sexparfymen

Nå – fungerar det egentligen?

Hälsa sände ut singlarna Jonas Aschbacher och Tünde Ternai med en feromon-deodorant för att testa...

Sara Milstead