- Ljuden får mig att bli glad igen

Andreas blev fri från depressionen med ljudakupunktur

HÄLSA

Utbrändhet, panikångest och depression. Andreas Hemmings liv var plötsligt kaos.

Men av en slump testade han musikakupunktur och

i dag känner han sig frisk.

Foto: Stefan Mattsson
Blir frisk av ljud. Andreas Hemming, 32, får behandling för sin utbrändhet med avslappnande ljud. Efter behandlingen har han köpt egna skivor som han lyssnar på varannan dag. - Jag känner hur lugnet sprider sig i kroppen, säger han.

Andreas Hemming, 32, arbetade så mycket att han drabbades av ångest och utmattningsdepression. Det stressiga jobbet inom IT-sektorn i kombination med ett eget företag blev till sist för mycket. En dag när Andreas kom hem från jobbet och lade sig på sängen sa kroppen stopp.

- Jag skakade och darrade i hela kroppen. Jag hade värk över bröstet och kände mig helt sänkt. En kompis fick komma och hjälpa mig.

Andreas blev sjukskriven i sju månader. Han provade alla gängse metoder som finns mot utmattningsdepression: medicin, samtalsterapi och sjukskrivning. Men inget hjälpte. Livet kändes tungt och mörkt. Men av en slump hamnade Andreas på en föreläsning av Michael B Johnson, akupunktör, kiropraktor, kinesiolog och naturterapeut med egen praktik i Stockholm. Föreläsningen handlade om musikakupunktur som en behandling metod mot utbrändhet.

- Det lät märkligt men ändå intressant. Jag kände direkt att jag ville testa.

Alla organ hör ihop

En behandling sägs motsvara 33 akupunkturtimmar, fast utan nålar och smärta. I stället för nålar används musikfrekvenser som man lyssnar på i hörlurar. Behandlingen, som pågår i två timmar, bygger på kinesisk visdom där man tror att kroppen är uppbyggd kring olika energimeridianer.

- Alla organ är delar i ett system där allt hör ihop. De rena, klara ljuden vibrerar genom öronen och kroppen läker, menar Andreas Hemming.

Redan efter första behandlingen, som varade i två timmar, kände sig Andreas mycket piggare och gladare.

Efter den sista försvann alla stressymptom, hans ångest och svåra depression. Den förkylning Andreas känt av från och till under en längre tid var också som bortblåst.

- Det låter kanske som ett skämt, men i dag mår jag bättre. Jag har fått tillbaka livsgläjden och jag känner mig harmonisk, säger han.

Lyssnar på skivor varje dag

För att inte hamna i samma sits igen har Andreas även köpt ett egenvårdsprogram med skivor som han använder varannan dag. När han lyssnar på de skarpa och klingade ljuden slappnar han av.

- Jag känner hur lugnet sprider i sig i kroppen och magen. Det är underbart att vara pigg igen, säger han.

Vad är ljudterapi?

Tipsa och vinn

Malin Byström