Hjärngympa mot Alzheimers

Korsord motverkar sjukdomen

HÄLSA

Enkel hjärngymnastik jan hjälpa att hålla sjukdomen alzheimers på avstånd. Korsordslösning är en aktivitet som håller hjärnan i form.

En person som aktiverar sin hjärna har betydligt större chans att hålla sig klar i knoppen på äldre dagar, hävdar neuroforskaren Gary Small som är chef för Centrum för åldrande på University of California.

- Genetik är bara en tredjedel av det som bestämmer hur hjärnan åldras. De andra två tredjedelarna är miljö och den livsstil vi väljer. Det är mycket vi kan göra för att hålla hjärnan ung, säger Gary Small.

Korsord och skrivövningar

Han kallar övningarna för mental aerobics. Enligt honom kan man hålla hjärnan i form genom skrivövningar av olika slag. Att lösa korsord ska vara ett utmärkt sätt att motverka Alzheimers. Andra exempel kan vara att lära sig ett nytt språk eller skriva med ”fel” hand.

Gary Small rekommenderar också en sund livsstil för att minimera risken. Att hålla sig fysiskt aktiv, äta rätt och undvika kronisk stress är andra viktiga faktorer som påverkar risken att insjukna i alzheimers. Man ska undvika fet mat och försöka äta mycket frukt och grönsaker.

- Vi har gjort upprepade studier av hjärnaktiviteten hos folk i olika åldrar och vi har märkt att vi kan se små tecken på Alzheimers hos folk redan i trettioårsåldern, säger Gary Small.

Om alzheimers:

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM