Är det ohälsosamt att sova för mycket?

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt svarade på läsarnas frågor

HÄLSA

Hur länge kan man hålla sig vaken utan att tuppa av? Finns det något djur som aldrig sover? Har vilopulsen nått med sömnen att göra? Torbjörn Åkerstedt chattade med läsarna.

zzzz säger: När man har svårt att somna och är väldigt pigg på kvällen - och är extremt trött och yr på morgonen - kan det bero på lågt blodtryck?

Torbjörn Åkerstedt säger: Ja, yrseln på morgonen kan bero på lågt blodtryck. Men det kan däremot inte piggheten på kvällen eftersom lågt blodtryck hör samman med trötthet.

Christopher säger: hur många timmar bör man sova?

Torbjörn Åkerstedt säger: Det beror på åldern. Men för en vuxen person rekommenderas 7,5-8,5 timmar för maximnal pigghet. Men de flesta kan kapa en timme på det här utan att de normalt käner av det.

sömntuta säger: Jag brukar sova när jag kommer hem från skolan. Är det normalt? Jag är 15.

Torbjörn Åkerstedt säger: Ja, de flesta sover inte efter skolan. Men när man är mitt i pubertetet så är sömnbehovet ökat. Egentligen kan man säga att flera borde sova efter skolan. Sover man för mycket på eftermiddagen kan det vara svårt att sova på natten. Lagom att sova på eftermiddagen är runt en halvtimme, sover man upp till en timme kan man få problem att somna sedan. Men man får prova sig fram.

projektsovarna säger: Hej Torbjörn!

Vi är 4 tjejer som går sista året på gymnasiet i Örebro. Vi går natur och håller på med ett projekt om sömn, och varför vi behöver den.

Torbjörn Åkerstedt säger: Hej! Det finns mycket att lära sig om sömn fortfarande. Lycka till!

Rollo säger: Hur länge kan man hålla sig vaken utan att tuppa av?

Torbjörn Åkerstedt säger: Om man sitter i en stol så är det svårt att hålla sig vaken genom den första natten. Ska man hålla sig vaken längre måste man ha någon som håller en vaken. Man svimmar normalt inte av sömnbrist, utan man somnar. Så länge man håller sig fysiskt aktiv somnar man inte.

zzzz säger: Nyligen läste jag att man blir fet av för lite sömn. Är det sant?

Torbjörn Åkerstedt säger: Det som är sant är att för lite sömn gör att det är lättare att lägga på hullet. Sömnbrist gör en hungrig och höjer blodfettnivåerna.

zzzz säger: Det sägs att om man svoer för lite en natt så får man en liten skada i hjärnan. Och att det inte gå att ta igen förlorad sömn. Stämmer det?

Torbjörn Åkerstedt säger: Helt fel, man får ingen skada om man sover för lite en natt. Och man kan ta igen sömn.

zzzz säger: Finns det något djur som aldrig sover?

Torbjörn Åkerstedt säger: Det finns formellt sett inget djur som aldrig sover. Vi vet inte hur det ser ut för insekter, man kan inte definiera sömn på samma sätt där.

Xenarion säger: Jag har hört att natt sömn är mer uppladdande än dagsömn. Nån sanning i det?

Torbjörn Åkerstedt säger: Än så länge tror vi inte att det är så. Men dagsömn blir förkortad av den biologiska klocka som väcker oss. Det tycks vara samma kvalitet på dag- och nattsömn.

cicci säger: Är det ohälsosamt att sova för mycket? Sov nämligen ca 12 tim per dag och var oehört trött om dagarna och nu sover jag ca 7-8 tim om dagen och känner mig mycket piggare.

Torbjörn Åkerstedt säger: Det är inte ohälsosamt att sova mycket om man har varit utan sömn en längre tid. Men att sova mycet under långa perioder kan tyda på att man inte mår så bra.

Mariola säger: Hej! Jag har så svårt att sova efter att jag fått barn. Ligger vaken flera timmar innan jag somnar och vaknar flera ggr per natt. Barnet sover hela nätter. Äter Movina. Tar ibland Propavan, men vill helst undvika dom. Dricker inte kaffe på kvällen. Ka vara hur trött som helst, men huvudet är fullt med tankar. Avslappningaband funkar inte heller. Några tips? Blir så nedstämd och orolig om jag inte får sova.

Torbjörn Åkerstedt säger: Kallt rum, mörkt rum, mycket motion, inget niktion, ingen alkohol, choklad, te, sportdryck, mycket ljus under dagen. När det gäller tankar som snurrar kan man gå till en psykolog, de har enkla metoder som stoppar jobbiga tankar. Problemet är ganska vanligt.

Rollo säger: Har vilopulsen nått med sömnen att göra, när jag sovit lite får jag hög vilopuls?

Torbjörn Åkerstedt säger: Svar til Rollo: För lite sömn ger en reaktion som liknar den vid stress, dvs stresshormoner utsöndras och hjärtfrekvensen ökar.

Petter säger: Kan min kvalsterallergi påverka min pigghet? Jag är ofta väldigt trött och sover gärna bort mycket av dagen när jag inte jobbar?

Torbjörn Åkerstedt säger: All allergi kan påverka sömnen. Har man allergiska problem som inte är behandlade så sover man lite sämre.

Var försiktiga med sömnen, se till att få tillräckligt. Tack och hej.

Karin Carlsson