– Hård träning är enda hjälpen

HÄLSA

I perioder sover Suzanne Fors inte mer än två timmar per natt. Trötthet, humörförändringar och huvudvärk är en del av vardagen.

– Hård fysisk träning är det enda som fungerar, säger hon.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Suzanne Fors sover dåligt i perioder.

Suzanne Fors sömnproblem kommer i perioder. Vissa månader sover hon gott, andra inte alls. De dåliga perioderna går hand i hand med Suzannes liv. När hon är stressad och orolig blir sömnen lidande. Hon kan ligga vaken i timtal, stirra på klockan och fundera.

– Klockan blir ett, den blir två, den blir tre. Till sist är det bara att kliva upp och gå till jobbet.

Sömnrubbningar av jobbet

Det var på grund av jobbet som Suzanne första gången drabbades av sömnrubbningar. Den ofta stressiga tillvaron gav utslag i sängen. Hon fick svårt för att somna och för att sova en hel natt.

– Mina sömnproblem blir alltid värre när jag har mycket att göra. Ofta är jag så slut på fredagskvällen att jag sover en hel helg. Det blir en ond cirkel.

Suzanne har provat naturläkemedel och allehanda knep för att komma till ro. Det har fungerat men bara hjälpligt. Hon har även fått sömnmedel som hon kan ta i nödfall.

– Det fungerar men tyvärr blir jag helt utslagen dagen efter. Jag känner mig knockad och jag vill egentligen inte ta piller för att jag ska kunna sova, säger hon.

Det som har fungerat bäst är träning och avslappningsövningar.

– Men det som är bäst är faktiskt att träna hårt innan man ska sova. Att titta på en tråkig video är också bra, säger hon.

Efter flera nätter utan sömn blir Suzanne naturligtvis trött och humöret blir lidande. Hon som i normala fall är glad och social tjej är plötsligt sur och butter.

Alla på jobbet känner till Suzannes problem och många av hennes kvinnliga bekanta lider av samma sak.

– Det är tråkigt att vi ska behöva känna oss så pressade på alla områden att vi inte kan somna när vi ska göra det.

Några sömniga råd från Suzanne

Malin Byström