Hjälp, jag har syndat – vad ska jag göra nu?

HÄLSA

Jovisst, i dag är du hälsomedveten.

Men har det alltid varit så?

Hälsa visar hur du gottgör för gamla synder – och undviker att de upprepas.

Foto: Lina Olsson
HAR DU GJORT BORT DIG? Det är svårt att leva efter bokens alla regler. De flesta av oss gör då och då ett och annat snedsteg. Men lugn, oftast går det att reparera skadorna.

Ravepartyn, drypande studentfester och bolmande cigaretter. Droger, sex och rock’n roll-konserter med en volym som får ett gruvsprängning att verka ljudlös. Det är många av oss som inte har varit några renlevnadsmänniskor precis. Så desto större anledning att börja leva sunt nu!

Gamla synder kan faktiskt gottgöras, eller i alla fall lindras. Visste du till exempel att om du är storrökare och fimpar nu har du lika god hjärtfunktion efter 15 år som om du aldrig dragit ett enda bloss? Och att lungorna återhämtar sig för varje minut?

Och vad beträffar dåligt samvete – strunta i det. Ingen är perfekt, och även om du levt lite osunt kan det trots allt ge dig värdefulla lärdomar för framtiden. Så tillhör du dem som grämer dig över sotsvarta lungor, dito lever och dålig hörsel? Här är lösningarna för dig som vill börja ett friskare liv.

1. Bantarsynden

2. Sexsynden

3. Hifi-synden

4. Drogsynden

5. Röksynden

6. Solsynden

Sara Milstead