Ditt magont kan vara dold depression

Deppforskaren: En åttondel är drabbade

HÄLSA

Dolda depressioner är mycket vanligare än man trott, enligt en studie vid Uppsala akademiska sjukhus.

Ett enkelt frågeformulär kan avslöja om man är drabbad.

- Vi upptäckte att en åttondel av de patienter som sökte för andra problem var deprimerade - utan att vara medvetna om det, säger överläkare Gunilla Stålenheim.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
DEPPFORSKARE - Vi har sett att testet stämmer väl överens med depressionsdiagnostik av läkare, säger Gunilla Stålenheim, vars forskningsteam upptäckt dold depression hos patienter.

Nedstämdhet, oro, sömnproblem, bristande aptit... Depression är en av våra vanligaste folksjukdomar. Varannan kvinna och var fjärde man drabbas någon gång i sitt liv.

- Depression kan ha en rad olika orsaker. Ofta är det en kombination av biologiska faktorer och livsomständigheter, säger Gunilla Stålenheim, överläkare på allmänpsykiatriska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Test i två delar

För att undersöka hur vanligt det egentligen är intervjuade hennes forskarteam patienter som sökte sig till olika avdelningar på sjukhuset under en dag i april.

Totalt svarade 267 vuxna och 127 unga (13-20 år), som fick fylla i ett frågeformulär i två delar. Nu är resultaten klara.

35 procent av de vuxna visade sig vara deprimerade. Flera av dem fick redan behandling, men för en av åtta var det en helt ny upptäckt.

Är depressionen ett problem om man inte ens är medveten om den?

- Ja, det kan vara så att man tror att pessimism och livsleda är en normal del av livet. Eller att man har en kroppslig sjukdom - depression kan ofta ge kroppsliga symptom.

Bland de unga, huvudsakligen flickor, var 47 procent deprimerade, hälften så djupt att behandling borde erbjudas.

- Det är allvarligt att så många flickor tycker att livet är hopplöst, säger Gunilla Stålenheim.

Men upptäcker man det i tid kan man hindra ett destruktivt beteende och minska kostnaderna för samhället, menar hon.

Unga skäms

Helst skulle hon vilja införa allmän screening för depression - inom sjukvården, inte på skolorna.

- Många unga skäms för att gå till kuratorn, man vågar inte prata om det. Depression är en folksjukdom som måste avdramatiseras.

Var tredje som är deprimerad söker hjälp. Över 70 procent av dem som får rätt hjälp blir friska. Svår depression behandlas med läkemedel, ofta i kombination med psykoterapi. Vid lättare depression räcker det med terapi.

Afrikaner slipper vinterdeppa

Foto: MATS FOGEMAN
Ljusterapi kan hjälpa vinterdeppiga.

Eva Barkeman