Bada i ljus och håll vinterdeppen borta

Ljusbehandling i olika former hjälper deprimerade

HÄLSA

Mota bort vinterdeppen med oljor och varma bad.

Nu introduceras Q-light och ljusspa, två nya metoder för att bota årstidsbunden depression.

Foto: Iris Tiitto
Du kan använda en vanlig lampa som du har hemma för att behandla dig själv.

Tidigare var terapi i så kallade ljusrum det främsta alternativet för den som led av vintertrötthet eller årstidsbunden depression, SAD. Nu har formerna för ljusbehandling blivit betydligt fler.

Metoderna har raffinerats och lamporna har blivit mindre för att passa hemma eller på jobbet. Många terapeuter har också lagt till aromadofter och färger i behandlingen.

Ett exempel på det senare är Q-light, en lampa försedd med olika färgfilter. Tanken är att färgstrålarna ska hjälpa mot andra besvär än bara vinterdepression.

Öka ämnesomsättningen

– Det gör Q-light-lampan mer påverkningsbar. Då kan man lägga till effekter som ökad ämnesomsättning och underlätta behandling av inflammationer och sömnproblem, säger Tom Hägg, vd på Existensmaximum som säljer Q-light.

Lampan är framtagen främst för professionellt bruk, men finns även i mindre modeller för egenvård hemma.

En annan teknik som slagit igenom stort utomlands är den så kallade gryningssimulatorn. Lampan fungerar närmast som en väckarklocka och börjar lysa en halvtimme innan du behöver gå upp på morgonen.

Idén är att det artificiella ljuset ska ersätta dagsljuset under de mörka vintermånaderna.

Gryningssimlatorer finns än så länge bara att köpa via internet.

För den som vill få en mer själslig upplevelse kan kanske ett ljusbad passa. Det är Sturebadet i Stockholm som har introducerat nyheten.

Behandlingen har utformats som ett spa där lampor satts upp vid bassängkanten. Terapin kombineras med skalpmassage och eukalyptusolja för mer avslappnande effekt.

Har dokumenterad effekt

Fungerar då alla dessa lampor?

Timo Partonen, forskare på folkhälsoinstitutet i Finland, har gjort studier på den lampa som Sturebadet använder. Han hävdar att ljusbehandlingen har dokumenterad effekt mot mörkerdepression.

– Studier visar att cirka 8 av 10 patienter som drabbas av SAD blir bättre efter några veckor, oavsett om det är ljusrum eller mobila ljuslampor som används. Ljusbehandling minskar symptomen som depression, trötthet, sötsug, säger han.

– Sannolikt gäller samma siffra för de som drabbats av en mildare form av SAD, även om det inte är helt styrkt ännu.

4 lysande metoder

Sara Milstead