Här får personalen ljusterapi på jobbet

HÄLSA

På Danderyds sjukhus i Stockholm används ljusterapi för att hålla personalen frisk.

Foto: Iris Tiitto
En ljus idé. Personalen på Danderyds sjukhus använder ljusrummet när de vill samla kraft.

Det stoppar melatoninproduktionen och stimulerar andra hormoner som gör oss pigga, som adrenalin.

Det artificiella ljuset som ljuslamporna ger är inte lika starkt som dagsljuset, men hjälper kroppen på traven.Danderyds sjukhus byggde upp sitt ljusrum i augusti i år. Sedan starten har terapin blivit en stor succé. Hit kommer sköterskor och läkare när de får en stund över och samlar kraft. Rummet är helt vitt, dekorerat med vita lakan. I bakgrunden spelar lugn klassisk musik. Tidningar ligger på ett bord för den som vill läsa och kaffe och te finns i termosar.

– Jag tror att det är bra för mig på sikt. Jag är beroende av ljus. Annars är det mörkt när man går hemifrån och mörkt när man lämnar jobbet, säger Birgitta Sondal.

Har lampa på kontoret

Liselotte Herlitz, informationschef, är så förtjust i idén med ljusterapi att hon har köpt en egen lampa att ha på sitt kontor.

– Jag jobbar gärna tidigt på morgnarna när det mörkt. När jag kommer till arbetsplatsen sätter jag på lampan och märker direkt att jag blir glad av det.

– Det är viktigt att även om man jobbar i offentlig sektor att skapa lite miljö för sig själv. Det är ett sätt att vila själen, säger hon.

Det här ska du tänka på hemma

VAD ÄR SAD?