Karin, 24: Gelen fungerar som ett smörjmedel

HÄLSA

Karin Andersson drabbades av stressmage redan på gymnasiet.

Problemen kom och gick tills hon hittade ett ”smörjmedel” som fungerar.

Foto: Iris Tiitto

Karin Anderssons magproblem kom i samband med stress och dåliga vanor när hon pluggade. Hon fick ont i magen, det sved och brände. Dessutom kände hon sig uppkörd, svullen och ”bubblig”.

– Jag fick ont, det kändes som kolik om jag slarvade med maten, åt något olämpligt eller var i obalans, säger hon.

Testade receptfria medel

24-åringen testade olika receptfria medel som hon köpte på Apoteket. Inget av dem hjälpte. Till sist blev den onda magen en del av livet, hon lärde sig leva med sin stressmage.

– Jag försökte tänka på vad jag åt och undvika stress. Så fort jag slarvade fick jag tillbaka symptomen, berättar hon. Karin Andersson utbildade sig till sjuksköterska och i samband med studierna på universitetet blev magkatarren värre. Hon såg en annons med naturmedlet Silicol, som innehåller kiselgel som sägs skydda magen.

– Jag trodde inte på det men testade. Det hjälpte. Det fungerar som ett smörjmedel för min mage. Det har verkligen gjort underverk.

Numera tar Karin en matsked av medlet i ett glas vatten så fort hon känner att magproblemen är på väg.

Ibland tar hon en matsked förebyggande, till exempel om hon vet att hon ska äta mycket och fet mat.

– Dessutom försöker jag tänka på hur jag äter och jag försöker ta det lugnare. Ett tips är att äta många, små måltider. Att verkligen ta sig tid för lunch och mellanmål är andra råd.

– När jag äter stressar jag inte eller slänger i mig maten. Jag försöker koppla bort jobbet så gått det går, säger Karin Andersson.

Doktorn: Jag tror inte att det är farligt att testa naturläkemedel

Malin Byström