Låt din stressade mage ta en paus

HÄLSA

Stress, dålig mat och oregelbundna tider kan få din mage att protestera.

Nästan 20 procent av svenskarna drabbas någon gång av stressmage.

Foto: GETTY/TAXI
ver snäll mot magen. Stress kan göra att man får ont i magen. Metoderna för att få bukt med stressad mage är många. Att försöka ta det lugnare mellan varven är ett tips.

Symptomen på stressmage är många: uppkördhet, smärta, sveda, sura uppstötningar och gaser. Problemen är vanliga och expertisen räknar med att så många som 20 procent av svenskarna någon gång drabbas av en orolig tarm. En studie gjord i Stockholm visar att diagnosen dessutom var betydligt vanligare hos människor som redan var utsatta för psykiskt stress, depression eller oro än hos dem som kände sig friska och glada.

- Problemen går i perioder och brukar hålla i sig ett par veckor. En del verkar ha större benägenhet att drabbas än andra, säger Rolf Hultcrantz, professor vid kliniken gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska sjukhuset.

Känslig för påfrestningar

Magen är kroppens centrum och mycket känslig för påfrestningar. Om man är stressad och orolig ökar mängden stresshormon i kroppen. Det i sin tur gör att tarmarna jobbar sämre, man får ont i magen.

- Dålig mat, oregelbundna tider och för mycket alkohol gör att man får mer ont, fortsätter Rolf Hultcrantz.

Men det verkliga gisslet är rökning. Nikotinet gör nämligen att tarmrörelserna försämras, magen får det tyngre.

Att sluta röka är alltså det första man bör göra om man vet att man har stressmage. Att äta i lugn och ro är också viktigt, att kasta i sig maten på fem röda är inte att rekommendera.

Andra råd är att vara försiktig med kryddor, alkohol, kaffe och stekt mat.

Magen har dessutom lättare

för att bryta ned maten om det

inte kommer ett helt lass på en gång, små portioner är alltså det bästa.

- En bra regel är att stoppa i sig det som är bra och tänka på att få ut det regelbundet. Regelbundna toalettvanor är a och o, säger Rolf Hultcrantz.

Bör söka läkarhjälp

Men att tänka över sitt liv, att försöka ta det lugnare mellan varven, är den bästa förutsättning för att bli bättre. Hjälper inte det bör man söka läkarhjälp.

- Många patienter som säger att de har ont i magen får testa något läkemedel. De är relativt ofarliga, säger Rolf Hultcrantz,

I vissa fall kan man då få läkemedel som tar bort magsyra

utskrivet och hjälper för flera magproblem, bland annat inflammationer i magstrupen och magsår.

För att säkerhetsställa att du inte har drabbast av mag/tarmcancer är det vettigt att gå till doktorn för att göra en riktig undersökning. Framför allt om du är över 40 år då sjukdomen ofta uppkommer.

16 tips för gladare mage

Länkar

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM