Hitta harmonin med feng shui

HÄLSA

Gör dig av med gamla prylar och rensa ut.

Det kan lätta på trycket och få dig att må bättre.

Här är metoden som fyller ditt hem med ny energi.

Foto: GETTY IMAGES/IMAGEBANK
Börja med sovrummet. Satsa på en bra säng. Ha gärna varma lugna färger och mjuk belysning i sovrummet.

– Befriade och fyllda

av ny frisk kraft och energi. Så har nog alla känt som storstädat i garderober och källare, säger Agneta Nyholm Winqvist, lärare och grundare av Feng shui Nordic school.

I sin bok ”Feng shui för svenska hem” beskriver hon hur vi, enligt den österländska läran, kan lösa blockeringar i hemmet för att få energin att flöda friare.

– Feng shui ska vara en inspiration, inte regler. Man kan jämföra det med akupunktur. Då stimuleras olika punkter på kroppen med nålstick. I stället för akupunktur kan vi ”stimulera” energin i våra hem genom att till exempel städa, röja och möblera om.

Vi ska göra oss av med allt sådant som tillhör det förflutna och som inte längre är levande för oss, menar hon.

– Det kan annars hålla tillbaka och hämma oss. Ett stökigt hem fyllt av onödiga prylar kan göra oss trötta. Vi ska förstå att skadlig energi kan ansamlas i skåp och lådor. Vi ska i stället sträva efter sådant som är positivt och som för oss framåt. Då öppnar vi oss för en mer sund och frisk energi.

Röj bort det gamla

Har vi till exempel fått ett nytt jobb kan det vara bra att röja bort det gamla jobbet som kan dölja sig i pärmar och lådor, menar hon.

Pappersmani, som många lider av, är ett typiskt exempel.

– Vi sparar på gamla räkningar, lönebesked och kataloger i kanske 15 – 20 år – i tron att det kan vara bra att ha. Eller så förmår vi inte göra oss av med saker, trots att de enbart bär på tråkiga minnen.

Ett rörigt, ostädat hem kan vara en spegel av hur vi hanterar livet i stort och hur vi tar itu med bekymmer och konflikter, anser Agneta Nyholm Winqvist.

– Vi är kanske vana att både bildligen och bokstavligen sopa tråkiga saker under mattan eller gömma undan dem i källaren.

Sorstädningar i källare och vindar är särskilt kraftfulla, menar hon. Enligt Feng shui står källaren för det undermedvetna och vinden för våra framtidsmöjligheter.

Grävs ner i det undermedvetna

– Bär du till exempel ner saker du inte gillar i källaren i stället för att göra dig av med dem, gräver du enligt Feng shui ner dem i ditt undermedvetna. Gömmer du undan dem på vinden blockerar du dina möjligheter för framtiden.

Ska vi inte spara på saker som kan komma till användning en dag?

– Vi kan tro det. Vi sparar på gammal hockeyutrustning, gamla kokböcker, urvuxna, slitna kläder. Det har med trygghet att göra. Men saker vi inte gillar eller inte använder gör större skada än nytta och saktar ner flödet i livet. De stjäl energi från oss, även om vi inte är medvetna om det.

Vad säger jag till den som har gett mig en present jag inte gillar och vill göra mig av med?

– Ett svårt dilemma. Jag har inget bra svar. Man ska vara respektfull, tacka för och se intentionen bakom gåvan. Vad jag sedan gör med den när den är min bör vara min ensak.

Är pedanter friskare än andra?

– Nej. De bör tvärtom våga slarva till det lite. Pedanteri kan bero på att man har så mycket på gång inuti att man inte klarar av oreda i det yttre.

VAD ÄR feng shui?

Chatta

Ann-Cathrine Björnör Carlsson