Våga satsa på dig själv när barnen flugit ut

HÄLSA

Barnen har flugit ut och plötsligt står du där med massor av tid över till dig själv.

Var hittar man idéerna, inspirationen och lusten att utforska nya marker?

Hälsa har tipsen.

Foto: getty images/the imagebank
få inspiration. Skapa ett meningsfyllt innehåll i livet när du blivit äldre och barnen flyttat hemifrån.

Våga satsa

och sök inspirationen inombords. Det är aldrig för sent att lära sig nya saker, att träffa nya människor och uppleva nya platser.

Det menar John Nyström, läkare och författare till boken "Ta det personligt "som handlar om personlig utveckling i en mogen ålder.

– Allting handlar om att skapa ett meningsfyllt innehåll i livet, även sedan man blivit lite äldre. När barnen har flyttat hemifrån eller man pensionerats behöver man skaffa nya livsuppgifter för att må bra.

Många känner tomhet

När barnen blivit vuxna mattas vår uppgift som förälder av och många kan känna en form av tomhet. En roll, en livsuppgift som tidigare varit tydlig och tagit mycket tid i anspråk skjutsas nu allt mer ut i periferin.

– I mitt jobb som läkare träffade jag många människor som led av depressionsliknande symptom just därför att de saknade mening med hur de levde sitt liv. För att må bra måste man skaffa nya livsuppgifter som bär, säger John Nyström.

Rädslan är den känsla som enligt John Nyström är den största bromsklossen. Vi är trygga i vårt levnadsmönster och när vi ska bryta det för att lämna plats åt nya intressen blir tillvaron till en början mindre trygg.

– Farhågorna bygger ofta på att vi inte vet hur vi ska göra. Men det är bara att fråga sig själv: Vad är egentligen det värsta som kan hända?

5 vägar tillbaka till inspirationen

Anna Bengtsson