Vart fjärde barn har huvudvärk

Ny rapport: Bara Israel och USA har fler drabbade

HÄLSA

Vart fjärde svenskt skolbarn lider av huvudvärk.

Resultatet blir sämre skolarbete, färre sociala kontakter och sömnproblem.

- Det finns klara konsekvenser av barns huvudvärk - ändå ignoreras de, säger Åsa Fichtel, forskare vid Uppsala universitet.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Stina hade kraftig huvudvärk under nästan ett år i högstadiet: Det var inte bara huvudvärk, det var tio gånger värre. Smärtan var ibland så intensiv att jag blev illamående.

Sverige ligger högt på listan över länder där barn lider av huvudvärk. När Världshälso- organisationen, WHO, gjorde en omfattande studie med 123 000 barn i 28 länder hamnade Sverige på tredje plats.

- Det kan tyckas märkligt, men förklaringen är nog att vi lever i ett annat tempo i Sverige, säger doktoranden Åsa Fichtel, som studerat huvudvärk bland barn.

Får också andra smärtor

Med huvudvärken följer även andra smärtor, oro och nedstämdhet. Och allra sämst mår flickorna.

- Flickors stressymptom yttrar sig med huvudvärk medan pojkar blir mer utåtagerande.

På frågan "Hur ofta har du huvudvärk?" svarade 42 procent av flickorna i åldrarna 13-19 år "minst en gång i veckan". Siffran för pojkar var 24 procent.

- 1993 var förekomsten av huvudvärk bland barn lägre. Problemet ökar, enligt en finsk undersökning faktiskt i så låg ålder som sju år, säger Åsa Fichtel.

Måste klara sig själva

De flesta av barnen får, enligt forskaren, klara sig själva, vilket i sin tur spär på stressen.

- En av orsakerna till huvudvärken är stressad skolmiljö. Tempot har drivits upp samtidigt som många saknar vuxenkontakter på eftermiddagarna.

Sedan fem år tillbaka håller Åsa Fichtel i ett projekt om avslappning. Barnen lär sig att identifiera stressande situationer och hur de med hjälp av andning snabbt kopplar av.

Träningen har minskat besvären med 50 procent.

Sverige på tredje plats

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM