En medicin för kvinnor - som bara testas på män

HÄLSA

Den vanligaste testpersonen när en ny medicin utvecklas är en ung, frisk man.

Den vanligaste konsumenten är en trött, sliten kvinna.

- Att pådyvla kvinnor detta mansföreträde kan få allvarliga konsekvenser, säger Finn Bengtsson, klinisk farmakolog.

- Kvinnors reaktioner på t ex SSRI-preparat är och förblir understuderade, konstaterar Finn Bengtsson som är professor och överläkare vid psykiatriska kliniken på universitetssjukhuset i Linköping.

Han är i grunden positiv till SSRI-preparatens förmåga att hjälpa människor som plågas av till exempel depressioner, tvångstankar och panikångest.

Uppföljning är inte lönsamt

Men medan försäljningskurvan fortsätter att skjuta i höjden, ser han med oro på okunskapen och bristen på reflektion, framför allt när det gäller uppföljningen av de sämst studerade grupperna gamla, barn och kvinnor.

När en ny medicin väl registrerats prioriterar inte läkemedelsföretagen studier på riskgrupperna.

Det skulle inte löna sig ekonomiskt.

Från samhällets sida uppmanas visserligen läkarkåren via Läkemedelsverket att hålla ögonen öppna och rapportera biverkningar. Men det är inget måste.

”Medicinen kan vara farlig”

- Uppföljningen har allvarliga strukturella problem, främst genom bristen på systematik, påpekar Finn Bengtsson. Ytterst handlar detta om lagstiftning och politik.

Förra året köptes antidepressiv medicin för 1,5 miljarder kronor i Sverige. Då gick den populäraste antidepressiva medicinen Cipramil om Apotekets gamla försäljningsetta magsårsmedicinen Losec.

- På grund av riskerna med depressionssjukdomar, skall SSRI-preparat betraktas lika "vassa" som en kirurgkniv. De kan rädda liv. Men otyglat och slapphänt förskrivna kan de innebära en fara för patienterna, säger Finn Bengtsson.

Testpersonen får inte...

Konsumenten är oftast...

Maria Leijonhielm