Många vågar inte sluta - fast de mår dåligt av sina tabletter

HÄLSA

Den nya sortens antidepressiva medicin kan vara en välsignelse.

Men också en förbannelse.

- Många som börjat vågar inte sluta - fastän de mår dåligt, säger Lena Westin på Kilen i Stockholm.

Av dem som ringer till Konsumentinstitutet för läkemedel och hälsa för att få hjälp är två tredjedelar kvinnor.

Lena Westin känner igen mönstret från slutet av 60-talet då Valium presenterades som lösningen på livsproblemen - särskilt kvinnornas.

Också nu får oroliga patienter alltför ofta av läkarna veta att förvärrad ångest och sömnsvårigheter hör till grundsjukdomen, fast det lika gärna kan handla om biverkningar av SSRI-preparaten.

En ond cirkel

Dosen höjs eller preparatet byts ut och så är den onda cirkeln i gång.

- De flesta som tar kontakt med oss har mått lite bättre under en period. När de efter ett tag mår dåligt igen, vågar de inte sluta med medicinen i skräck för att må ännu sämre. Av dem som försöker, börjar många medicinera på nytt när abstinensen sätter in.

- Framför allt känner de sig övergivna av vården.

Det är ovanligt att den medicinska behandlingen eller nedtrappningen kombineras med terapi eller stödsamtal.

För medicindagbok

Kilen rekommenderar brukarna att föra en medicindagbok, där de dag för dag skriver ner hur de mår. Annars är det lätt att tappa greppet om hur man mår och inte riktigt minnas om det var bättre eller sämre för en vecka sedan.

- Om man skaffar sig kontroll och vet hur medicinen verkar på en själv, är det mycket lättare både att välja och att ställa krav, säger Lena Westin.

Läs tidigare artiklar i serien:

De flesta av de 500 000 svenskar som äter lyckopiller är kvinnor. Ändå testas medicinerna bara på män. Aftonbladet har frågat över hundra unga kvinnor om deras erfarenheter av antidepressiva läkemedel. Många hamnar i en ond cirkel och har svårt att sluta.

Maria Leijonhielm