Choklad + depp = sant

Nu är det bevisat – mår du dåligt frossar du mer

HÄLSA

Tröstäter du choklad när du är ledsen?

Nu vet forskarna att det finns ett samband mellan sötsaksintag och depressiva tecken.

Söt frestelse. Mörkbrun, härlig choklad kan kännas lockande när man är deppig.

Du känner dig lite nere och en ruta av den mörkbruna läckerbiten är ett måste. Du tröstäter, vilket i en svensk studie har visat sig vara helt normalt. Kvinnor som ofta känner sig deprimerade äter mycket mer sötsaker än de som inte känner sig nere. Framför allt choklad av alla sorter.

Lustfyllt att äta choklad

– Choklad innehåller ämnen som gör dig gladare men själva ätandet har också en stor betydelse. Det är lustfyllt, förklarar Yvonne Linné som är legitimerad läkare vid Huddinge sjukhus överviktsenhet.

Att det är själva ätandet, det vill säga att man får godsaken i munnen, som är det lustfyllda och glada i sammanhanget vet forskarna. En anledning till det är att man tidigare har plockat ur de uppiggande ämnena ur chokladen och låtit kvinnorna äta av dem ett och ett. Det har inte gjort dem gladare, snarare tvärtom.

– Alla vet vi ju hur mysigt och trevligt det är att äta, fortsätter Yvonne Linné.

Deppiga åt mer godis

Att kvinnorna tröståt kunde man bevisa via ett salivprov där forskarna mätte halten av sockertörstande bakterier. De kvinnor som hade en hög halt av bakterier var också de som var mest deppiga.

– De hade en sötsakslust som vi kan koppla ihop med depressiva tecken. De åt mycket mer godis och choklad än de som inte var deppiga, fortsätter Yvonne Linné.

Graden av depression varierade dock, en del kände sig nedstämda medan andra upplevde livet som mer eller mindre svart. Men varför deppiga tröstäter godis i större utsträckning än andra är svårt att svara på.

– Det är svårt att veta om man är ledsen för att man är överviktig eller om man först är ledsen och tröstäter på grund av det. Det troliga är att det blir en ond cirkel där flera orsaker kan pekas ut, menar Yvonne Linné.

I den undersökta gruppen ingick överviktiga, normalviktiga och till och med underviktiga kvinnor. Resultatet var dock detsamma bland alla grupper: depression leder till ett ökat intag av godis.

Ökat sötbegär under PMS

I en annan studie vid samma enhet har forskarna tittat på hur ett högt godisintag hör ihop med PMS eller premenstruella besvär. Även där såg man att de kvinnor som hade tydliga PMS-besvär också var de som stoppade i sig mest godis. Många kvinnor upplevde ett starkt och ökat sötbegär under PMS och graviditet.

– En del kvinnor åt dubbelt så mycket under sin mens som i normala fall. Det kan i värsta fall leda till övervikt, säger Britta Barkeling, som gjort studien.

VAD ÄR depression?

Malin Byström