Barbro, 38: Metoden var precis vad jag behövde

HÄLSA

Kursen i avslappning och stresshantering blev en vändpunkt i Barbro Lindbergs liv.

– Nu tar jag inte så hårt på det jag ändå inte kan påverka, säger Barbro, 38.

Foto: HENRIK HANSSON
Livet leker. Trebarnsmamman Barbro fick rätsida på stressen med hjälp av övningar i avslappning. Barnen är Elias, Johannes och Samuel.

Hon utstrålar lugn och harmoni och ger ett intryck av att vara nöjd med livet. De stora glädjeämnena är de tre sönerna Elias, 5, Johannes, 3,5 och Samuel, 1.

Det är snart sex år sedan Barbro kom i kontakt med avslappning som en metod för stresshantering. Några rader i det lokala annonsbladet i Vansbro fångade hennes blick och hon anmälde sig direkt till kursen hos avslappningsläraren Sven-Olov Israelsson.

Hamnade i en kris

– Det var precis vad jag behövde just då. Jag hade hamnat i kris med mig själv och var bara stressad. Allt var en plåga, säger Barbro.

Tankarna på att säga upp sig från jobbet malde varje dag. Och en stark önskan om att bli gravid, något som nästan verkade omöjligt. Barbro och maken Magnus hade gjort ett försök att få barn med hjälp av IVF. Ett andra försök var aktuellt, men Barbro ville vänta tills hon mådde bra igen.

– Jag förstod att alltihop hade ett samband med stressen, förklarar Barbro.

Längtan efter barn gav extra motivation att göra övningarna som avslappningsläraren lärde henne. Barbro tränade två gånger per dag i början av kursen och senare en gång per dag. I kursen ingick också mental träning och det använde Barbro för att öka chanserna att bli gravid.

”Det finns vägar ut”

Efter två månader var hennes och maken Magnus önskan uppfylld och avslappningsträningen kunde fokuseras på den kommande förlossningen.

– Jag har aldrig mått så bra som jag gjorde den sommaren, berättar Barbro.

Sedan kom Elias, visserligen efter en del problem, bland annat med havandeskapsförgiftning. Under förlossningen använde Barbro andningsövningarna som hon lärt sig på kursen.

I dag, ytterligare två graviditeter senare, känner Barbro sig fortfarande stärkt av det hon lärde sig på avslappningskursen. Och – hon är fortfarande kvar på samma arbetsplats inom äldreomsorgen.

– Jag är mer modig och mer rädd om mig själv. Och jag vet att även om problemen hopar sig finns det vägar att ta sig ur, avslutar Barbro.

Lyssna dig lugn

Stressa ner till vågornas brus.

Åsa Larsson ([email protected])