Tankekraft ger dig styrka

HÄLSA

Upptäck din tankekraft - och öka chanserna att nå dit du vill.

I dagens avsnitt av Hälsas stresskola får du lära dig mental träning som ett verktyg att förändra ditt liv.

Foto: Börje Thuresson
Du klarar det! Med hjälp av din egen tankekraft kan du förändra ditt liv. Montage: HÅKAN ELMQUIST

När din avslappning

fungerar som den ska, det vill säga när du känner tyngd och värme i kroppen och även tankarna vilar, har du en bra grund för att börja träna mentalt.

Mental träning innebär enkelt uttryckt att du medvetet byter dina gamla föreställningar mot nya. Med hjälp av målbilder föreställer du dig din nya situation och under avslappningsövningarna uppmuntras hjärnan att tro att det du föreställer dig är verkligt. Din hjärna ställer in sig på att skapa förändringen och den blir enklare att genomföra i realiteten.

Exempel från idrotten

Under avslappningsövningarna är du speciellt mottaglig för intryck, vilket bland annat har med hjärnvågornas frekvens att göra. Bra exempel på resultat av mental träning finns inom idrotten. Skidåkaren som kör sina lopp mentalt innan hon ger sig ut på banan, och därmed ökar chansen till medalj avsevärt.

På samma sätt kan du använda mental träning för att nå nya mål och göra förändringar i ditt liv. Det kan handla om relationer, prestationer, din arbetssituation, utbildning, resor, pengar eller något annat.

Aktivera ditt läkesystem

Ett annat exempel på tankekraft är placeboeffekten. Placebo används ofta inom medicinsk forskning och handlar då om patientens förväntningar på en positiv effekt av till exempel ett läkemedel. Ny forskning visar att hjärnan börjar producera endorfiner, kroppens eget morfin, när en smärtlindring förväntas. Redan när du bestämmer dig för att ta en huvudvärkstablett signalerar hjärnan smärtlindring.

Placebo är i dag enligt flera forskare en form av läkning och smärtlindring att räkna med. Att aktivera kroppens eget läkesystem kanske blir en större del av läkarnas arbete i framtiden.

5 lektioner för att må bättre

Så här upptäcker du din egen kraft

Tidigare artiklar i stress-skolan

Åsa Larsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM