Så tyder du kroppens språk

HÄLSA

Ögonbrynet rycker, magen brummar, svetten forsar?

Kroppens signaler kan vara svåra att förstå sig på.

Lär dig tyda kroppens språk!

Foto: Börje Thuresson
Berättande oljud. Lyssna på magen. Om den brummar beror det på att luft eller gaser rör sig i tarmarna.

1. Jag gäspar när jag är nervös

Du gäspar av samma orsak som gör att du är trött: din hjärna behöver mer syre.

När du är nervös andas du ytligare och resultatet blir att alltför lite luft kommer upp i huvudet. En gäspning skickar snabbt upp luften dit.

Tips på lösning:

När du är stressad, andas djupt. Vicka på tårna, det låter fånigt, men rörelsen distraherar dig från dina fjärilar i magen.

2. Jag svettas som en gris

En trolig orsak till att du börjar svettas är att du är orolig för att du ska börja svettas. Att svettas i en social situation innebär att kroppen är på spänn för något som ska hända och går på högvarv. Kroppen ökar aktiviteten och därmed kommer svettningen som ett brev på posten.

Tips på lösning:

Om du inte är rädd för det som händer i kroppen så blir det heller inget problem. Kan du acceptera det så minskar din oro och därmed också risken för att svettas. Om det skulle hända, fortsätt att säga till dig själv att det är helt okej. Försök att bryta mönstret och pröva med några situationer som är stressande. Du kan även pröva kognitiv beteendeterapi.

3. Jag får benkramper

Du får kramper när en muskel ofrivilligt drar ihop sig, men inte slappnar av.

Den exakta orsaken är okänd, men muskelutmattning och uttorkning är tänkbara orsaker.

Tips på lösning:

Stretcha, massera och drick mycket vatten.

Det kan lösa upp muskelknutan och nedkylning kan minska svullnaden.

4. Jag blir röd som en tomat

Du blir röd i ansiktet för att blodkärlen vidgas. Det styrs av det ofrivilliga, eller autonoma, nervsystemet, som du inte kan kontrollera. Det ofrivilliga nervsystemet provoceras bland annat i ”generande” situationer. Många som rodnar är rädda för situationer där det finns en risk att göra bort sig.

Tips på lösning:

Själva vetskapen om att du brukar rodna kan orsaka att du rodnar. Utsätt dig för situationer där du brukar bli generad. Försök att tänka på något annat när ansiktet är på väg att blossa upp. Slappna av! Stress är den värsta fienden för dig som rodnar. Om ingenting hjälper: Pröva kognitiv beteendeterapi eller kontakta en läkare.

5. Min mage brummar

Att magen brummar beror på att luft eller gaser rör sig i mage och tarmar. Sammandragningarna i muskelväggarna förflyttar hela tiden gaserna, men oftast hör du det bara när din magsäck är tom eller efter en fiberrik måltid.

Tips på lösning:

Om du äter mycker fibrer, fortsätt med det. Fördelarna är så stora att det är värt kakofonin. Men dra ner på tuggummituggandet, det gör att du sväljer en massa luft.

6. Mitt ögonlock dansar macarena

Allergier, stress, utmattning och en del mediciner kan irritera nervändarna i ögat vilket gör att musklerna i ögonlocket rycker. Rörelsen pågår vanligtvis bara några sekunder, men kan återkomma under några dagar, i vissa extrema fall upp till en månad.

Tips på lösning:

Håll nere ditt övre ögonlock med ditt finger i en minut. För envisa ryckningar, lägg på en varm kompress i fem minuter upp till tre gånger om dagen i några dagar. Om det inte hjälper, gå till en läkare.

Källor:

Self, Arne Öhman, professor i psykologi, Jan Lapins, överläkare och hudexpert, Kerstin Hellström, leg psykolog och psykoterapeut

Helena Mayer ([email protected])