Så motar du din vårdepp

HÄLSA

Solen skiner och tussilagon blommar.

Men inom dig är allt svart.

Hälsa hjälper dig ut ur deppen.

För Kia har våren varit allt annat än ljus. Men så testade hon en lampa några minuter varje dag och vips var deppen bortblåst.

Foto: TED WENTZEL
HJÄLPT AV LAMPA. Kia Ågren har så länge hon kan minnas varit drabbad av årstidsbundna depressioner. Med en ljusterapilampa har hon blivit hjälpt.

Varje vår

drabbas mellan tre och fem procent av den svenska befolkningen av svåra vårdepressioner. Så många som var femte svensk får lättare besvär. Efter en lång och mörk vinter pallar kroppen helt enkelt inte med det i vanliga fall välgörande ljuset. Den som drabbas gör det nämligen när ljuset kommer tillbaka och dagarna blir längre.

Sömnsvårigheter, oro, ångest och självmordstankar är bara några av symptomen.

Om du vet att du har varit vårdeppig tidigare kan du själv försöka förebygga det med solljus. Antingen via ljusterapi eller genom att helt enkelt åka på en skön solsemester. Då blir klyftan mellan vinter och vår mindre djup. Men om man känner att det inte går eller om man har självmordstankar ska man söka hjälp.

I dag finns många bra läkemedel, så kallade antidepressiva medel, som man kan ta för att bota sin depression. Att ta tillskott av johannesört kan också lindra lättare depressioner.

Sex sätt att bli pigg igen!

Malin Byström ([email protected])