Prata högt med dig själv

HÄLSA

Vågar du prata högt med dig själv?

Det är inget konstigt.

Bara roligt och befriande.

Foto: Andreas Lundberg

Prata högt

med dig själv. Du har kanske aldrig ens försökt. Det är ett nyttigt sätt att se sig själv i ett nytt ljus. Du får perspektiv på ditt liv och lär känna sidor du inte visste fanns. Det menar Per Naroskin, psykolog i Stockholm och författare till boken ”Nyttan av att tala högt med sig själv” (Brombergs förlag).

Per Naroskin menar att man genom att prata högt kan bli medveten om värderingar och känslor man har, men inte tidigare uppmärksammat.

Ställ viktiga frågor tidigare

– Vi ställer oss ofta viktiga livsfrågor först i någon typ av kris. Men jag tycker att man ska försöka göra det ännu tidigare, säger han.

Ibland kan små irritationsmoment vara förknippade med större och mer grundläggande problem. Du kanske är rädd att bli övergiven eller bortglömd.

När du högt säger det du tänker blir känslorna mer påtagliga. Du lyssnar till dig själv på ett nytt sätt.

Blev du arg på din partner nyligen? Kanske var det bara någon trivial sak, som en uppfälld toasits? Nu är det dags att ställa dig själv några frågor. Låtsas att du blir intervjuad. Du svarar snabbt på några fiktiva frågor, utan att tänka för mycket. Och dina svar kommer att överraska dig. Kanske är du egentligen arg för att din partner glömde bort er bröllopsdag.

Kan kännas befriande

Att prata högt med sig själv kan kännas befriande. Det kan till och med vara roligt. Om du dessutom lägger på en lustig dialekt, som krydda, blir det ännu mer spännande.

– Olika dialekter och språk representerar olika attityder hos oss. Det här bygger helt och hållet på våra egna fördomar och kulturella associationer. Det kan till exempel kännas mer kraftfullt att vara arg på skånska än på göteborgska, säger Per Naroskin.

Tanken på att prata högt när man är bland folk känns ganska galen. Många av oss är rädda för vad andra ska tycka. Lösningen är att bära headset. Så ser det ut som om du pratar i telefon. Annars kan dina monologer vänta tills du kommer hem.

Så kan en monolog gå till

Lyssna på när författaren och psykologen Per Naroskin pratar med sig själv.

Därför ska du säga det du tänker högt

Så här kan du prata med dig själv

Hanna Pitkänen