Hur övar jag upp mitt dåliga självförtroende?

Läs chatten med Britt-Marie Treutiger, psykoterapeut och projektledare för Disa-metoden

HÄLSA

carola säger: Vad tror du är den grundläggande fienden till att så många har dåligt eller inget självförtroende?

Britt-Marie Treutiger säger: Det finns inte en orsak utan många orsaker.

emma säger: hur kommer det sej att många ofta försöker att efterlika någon annan? med kläder, stil mm?

Britt-Marie Treutiger säger: Det är ofta en normal del i tonårsutvecklingen att man försöker efterlikna andra.

Jimbo säger: Hur kan man själv blir utbildare, dvs arbeta med detta i sin skola som lärare?

Britt-Marie Treutiger säger: Man kan vända sig till Samhällsmedicin och fråga om utbildning. En fördel är att man är flera lärare på samma skola som utbildas i metoden.

Gabby säger: Om man undeviker människor som man inte vågar prata med. Hur ska man våga att prata med dem?

Britt-Marie Treutiger säger: Man kan träna på att prata med människor som man känner sig trygg inför och så småningom börja prata med människor man känner sig mer osäker inför.

Gabby säger: Varfrö har killar oftast bättre självförtroende än tjejer?

Britt-Marie Treutiger säger: Redan från småbarnsåldern framhålls pojkars positiva egenskaper.

carola säger: vad kan man göra själv för att bygga upp sitt självförtroende?

Britt-Marie Treutiger säger: Att lyfta fram sina positiva egenskaper.

Anna säger: Har lärare idag kunskaper om hur man skapar en positiv atmosfär i skolan så att barnen utvecklas och blir starka personer?

Britt-Marie Treutiger säger: Jag tror att kunskapen finns men att ofta grupperna är för stora så att lärarna inte hinner "se" varje elev.

dååliga jag säger: g har shur gör man för att få bra självkänsla när det inte går tt tro på sig själv alls?

Britt-Marie Treutiger säger: Då behöver man hjälp av någon vuxen som man känner förtroende för och kan prata med. Ett ställe dit man kan vända sig är Ungdomsmottagningen som finns i varje kommun.

Annie säger: Dåligt självförtroende är inte bara något flickor drabbas av. Min 15 årige son tror inget om sig själv, han är ständigt ner i skolsulorna. När han va yngre hade han ett starkt självförtroende som nu är bortblåst. Har försökt att hjälpa men vet faktiskt inte riktigt hur, ibland känns det som om han inte vill må bättre, våga ta steg framåt och utmana sig själv.

Britt-Marie Treutiger säger: Jag tycker att du ska prata med din son att du upplever att han tidigare hade bra självförtroende. Berätta hur du upplever det och att du är oroad. Fråga om han vill ha hjälp att gå vidare.

carola säger: Det är inte bara unga flickor som mår dåligt..

Var kan jag som är 25 vända mig med mitt dåliga självförtroende?

Britt-Marie Treutiger säger: Det finns vissa ungdomsmottagningar som tar emot äldre ungdomar också. Exemeplvis kyrkans ungdomsmottagning i Gamla stan, Stockholm.

Björn säger: Att unga tjejer har Dåligt självförtoende är väl ett tecken på ett Samhälle i Splittring---Vart ska dessa Tjejer hitta kraft att bygga ett vuxenliv i harmoni?

Är det så att detta materialistiska samhälle gör dem vilsna?

Kan Vi andra bidraga på ett sätt där De finner trygghet?

Britt-Marie Treutiger säger: Att se kompetensen hos flickorna och medverka till att lyfta fram den.

glim säger: det gäller ju att umgås med människor som lyfter ens självförtroende, men det är inte så lätt att bryta en negativ trend tyvärr. Jag var i den situationen för något år sen men sen träffade jag min pojkvän som fick mig att inse att jag är värd bättre vänner. Önskar att alla kunde inse det...

Britt-Marie Treutiger säger: Det är viktigt med ett positivt nätverk, alltså att man har vänner runt omkring sig.

Greta säger: Kan man som förälder hitta de frågor som Disa-metoden bygger på och använda dem hemma?

Britt-Marie Treutiger säger: Som förälder är det viktigt att, kanske speciellt i tonårstiden, att lyfta fram de positiva egenskaperna hos tonåringen. Att försöka ha två positiva tankar på varje negativ tanke är en gyllene regel i Disa-metoden.

Terra säger: Om man som i mitt fall har varit mobbad hela skolgången, är det definitivt inte lätt att bygga upp nått själförtroende

Britt-Marie Treutiger säger: Man behöver hjälp av någon vuxen eller en kramratgrupp. Har du försökt att prata med skolkuratorn?

helena säger: vad ska man göra om en kille behandlar en fel?

Britt-Marie Treutiger säger: Säga ifrån. det beror förstås på vad det felaktiga består av, men det är viktigt att säga ifrån.

bella säger: Hej Brit-Marie. Jag har en känsla av att tjejer är väldigt avundsjuka av sig, och visar det genom att ta avståd från personen, istället för att va schysst och vara glad för en. Tror du det stämmer?

Britt-Marie Treutiger säger: För vissa individer. Om jag ser det i ett 20-års perspektiv så tycker jag att tjejer är väldigt duktiga på att uppmuntra varandra nu för tiden.

svaga_kajsa säger: hej! engelska har alltid varit det ämne i skolan jag gillat minst. det beror på att jag inte tycker om att läsa högt inför klassen, för jag stammar och blir nervös och utalar alla ord fel!! men när jag läser för mig själv låter det bra. vad ska jag göra?

Britt-Marie Treutiger säger: Prova i en mindra grupp med personer du känner dig trygg inför. Börja med en kompis och utöka sen gruppen. Berätta för läraren så att du får en chans att öva extra.

yaxx säger: Vi lever i en kultur där framgång är att vara rockstjärna, fotomodell eller väderflicka på tv. Så länge som detta skeva framgångskoncept lärs ut till ungdomar, kommer en majoritet att upplvea dåligt självförtroende då målet i sig är ouppnåbart. I grund och botten handlar det om samhälliga värderingar.

Britt-Marie Treutiger säger: Ja, det kan jag hålla med om. Alla kan hjälpas åt att lyfta fram de inre kvaliteerna hos människor.

dååliga jag säger: Hur ska man göra för att våga mer exempelvis inom en sport?

Britt-Marie Treutiger säger: Det är lite svårt att svara på. Inom sporten brukar det finnas chans till coaching.

Linna säger: Ville bara dela med mig av mina erfarenheter : När jag gick i högstadiet, o i början av gymnasiet så ansåg jag att jag inget var värd. Kände mig inte omtyckt o älskad, men allt det där ändrades av att jag träffade bra vänner som stärkte mig. Tror även att dåliga erfarenheter o händelser får en att stärka sig själv. Jag har byggt upp mitt självförtroende i 23 år och just nu mår jag hur bra som helst o har äntligen funnit de vänner man kan lita på, som man känner sig stark tillsammans med.

Britt-Marie Treutiger säger: Det är viktigt att stärka den sociala förmågan och det sociala nätverket som du har lyckats med. Det är bra för alla att ta reda på vad man mår bra av och göra mer av det.

Är ni intresserade av en Disa-grupp och bor i Stockholmsområdet så finns det många Disa-grupper på olika skolor. Man kan också vända sig till ungdomsmottagningen i Sollentuna 08-967413. Man kommer att ha Disa-grupper på ungdomsmottagningen.

Om man vill ha information om Disa-gruppsledarutbildning: kontakta Samhällsmedicin på 08-51778038 eller mejl: [email protected]

Tack för frågorna. Glöm inte bort att du alltid kan få hjälp. Det finns hopp till förändring.