Så blir du fri från suget att spela

HÄLSA

Allt fler svenskar blir spelmissbrukare.

Alla kan drabbas och de snabba spelformerna är de farligaste.

Men det finns vägar ut ur beroendet.

Foto: Källa: Thomas Nilsson, psykolog vid Spelinstitutet i Piteå.
Spelberoendet ökar. I fjol ökade spelandet i Sverige med 14 procent. I dag är 120 000 svenskar spelberoende.

- I dag är det drygt 120 personer som får behandling för sitt spelmissbruk i Sverige. Men behovet är mycket, mycket större, säger Thomas Nilsson, psykolog vid Spelinstitutet i Piteå.

Man räknar med att drygt 120 000 svenskar är spelmissbrukare.

Kvinnor spelar på bingo

Samtidigt har utbudet på spel ökat. Sverige har fått ett nytt stort kasino i Stockholm och antalet spelautomater, så kallade Jack- och Miss Vegas-maskiner, har blivit fler.

Spelandet i Sverige ökade med hela 14 procent förra året.

Män har enligt forskning en större risk att trilla dit, framför allt på spel som kräver större insatser.

Trav och tips är det vanligaste spelformerna bland männen medan kvinnorna oftare spelar på bingo och spelmaskiner.

- Killar är mer riskbenägna, de söker spänning på ett annat sätt än kvinnor gör. Det är alltså fler män än kvinnor som är spelberoende, påpekar Thomas Nilsson.

Självmordstankar vanligt

En spelmissbrukare kännetecknas av att han eller hon ständigt tänker på spel.

Missbruket leder till att den drabbade börjar spela för allt större summor pengar och samtidigt misslyckas med sina försök att kontrollera sitt spelande.

Ångest och självmordstankar är vanligt.

- Helt plötsligt är man skyldig andra pengar och börjar låna för att det ska gå runt. Sedan börjar man äventyra eller ta risker för att kunna spela, säger Thomas Nilsson.

I dagsläget finns det få behandlingshem för spelmissbrukare.

De flesta som till sist får hjälp kommer via kriminalvården - missbruket har alltså gått så långt att det står mellan fängelsestraff eller vård.

Den modell som används är i de flesta fall tolvstegsprogrammet, samma som används för alkoholister och tunga narkomaner.

Behandling i grupp

Toney Meijer är motivatör vid GameOver, ett behandlingshem i Linköping. Den behandling de bedriver utgår från kognitiv beteendeterapi och ett tolvstegsprogram.

- Behandlingen pågår i flera veckor och den består av gruppsamtal och samtal med en terapeut, säger Toney Meijer som själv har varit spelmissbrukare.

För majoriteten av spelmissbrukarna är det Jack Vegas-spelen som är den största "drogen". Nästan alla samtal som anhörigföreningen i Linköping får ta emot handlar om just de spelen.

Men hur får man hjälp?

- Man kan börja med att ringa en stödförening, den kan sedan lotsa dig vidare till socialtjänsten i din kommun eller till ett behandlingshem, förklarar Thomas Nilsson.

5 råd från psykologen

Tiger Woods seplade bort 50 miljoner

...och JO Waldner 5 miljoner

En spelmissbrukare

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM