Johan, 34: Det är hemskt att tänka på alla jag lurat

HÄLSA

För Johan började det vid tio års ålder - när han för första gången spelade på tips.

Det slutade i en härva av spelmissbruk och skulder.

I dag har Johan, 34, kommit ur sitt beroende.

Foto: Foto: JOHAN KRÜGER
Behandlingen hjälpte. Efter år av spelberoende är Johan äntligen fri. Missbruket ledde till att han stal från sin arbetsgivare för att få pengar till spel. Tack vare terapi blev han av med beroendet och suget att spela. (Bilden är arrangerad.)

Efter fyra månader på ett behandlingshem är han inte längre beroende av de kickar och den tillfredsställelse som spelandet gett honom i så många år. Det som återstår nu är stora skulder och en rättegång.

Hans förra arbetsgivare var tvungen att göra en polisanmälan eftersom Johan tagit pengar ur kassan allt för många gånger. Av den anledningen väljer han att vara anonym.

- Det känns fruktansvärt att tänka på alla som jag har sårat och lurat genom åren, säger Johan.

För Johan började det redan när han var tio år. Hans pappa spelade på tips och Johan tyckte att det verkade både spännande och roligt.

Han fick lämna in några rader och introducerades därmed för spel med pengar. I sjuan började han och en kompis spela på hästar. Den första stora vinsten kom något år senare och det var då Johan insåg tjusningen med spel.

- Jag och min kompis spelade för 72 kronor och vann över 6 000 kronor. Det var otroligt mycket pengar för två tonåringar.

Fastnade för trav

Men till sist var det trav och hästar som Johan fastnade för. En granne såg till att han fick följa med när det var trav och på gymnasiet gjorde Johan nya system varje tisdag.

Sedan introducerades spelet Dagens Dubbel och Johan började satsa varje dag.

- Jag cyklade ner till spelbutiken och spelade för 20 eller 30 kronor varje dag. Men jag vann bara småvinster.

Intresset växte och Johan började göra större och större system. Han spelade även på illegala spel.

Skulderna växte och när Johan till sist fick jobb i en spelbutik var han ordentligt fast. Han drog in ett par stora vinster men tappade samtidigt respekten för pengar.

- Jag hade en hög med tusenlappar i en skål i bokhyllan. När jag gick ut tog jag ett gäng sedlar och jag hade aldrig något kvar när jag kom hem igen.

Var skyldig 100 000 kronor

Pressen att jaga pengar växte. Han tvingades låna av släktingar, vänner och av banken. Så fort pengarna kom in gjorde Johan av med dem. I spelbutiken var han ansvarig för kassan. Det möjliggjorde spelmissbruket. Till sist var han skyldig sin arbetsgivare 100 000 kronor.

- Jag mådde verkligen dåligt. Jag visste att jag var tvingad att berätta, men ville först försöka spela tillbaka pengarna.

Johan lyckades spela tillbaka en del av skulden, men tyvärr var gapet i kassan ändå för stort. Han var tvingad att berätta och säga upp sig själv.

Efter en vecka berättade han för sin sambo och sina föräldrar. De lovade stötta honom. Ganska snabbt fick Johan en plats på ett behandlingshem.

I dag har han gått igenom behandlingen och känner inte något sug efter spel. Det trots att hans vänner fortfarande älskar att titta på trav och lämna in system.

- I dag kan jag njuta mer av sport och trav. Tidigare kunde jag inte ens titta på en match utan att tänka på resultatet och den summa jag skulle vinna. Eller förlora.

Här kan spelberoende få hjälp

Malin Byström