Chefen kan göra dig sjuk

Forskare: Orättvisa chefer ger personalen högt blodtryck

HÄLSA

Har du en dålig och orättvis chef?

Inte nog med att jobbet blir outhärdligt – din hälsa är hotad. Hjärtattack eller stroke kan bli följden.

En brittisk studie visar att dåliga chefer kan skapa högt blodtryck hos sina anställda.

Foto: BBC
JOBBIG CHEF Ricky Gervais spelar David Brent, chef på kontoret i den brittiska TV-serien ”The Office”.

Forskarteamet testade 28 kvinnliga undersköterskor, som befinner sig ganska lågt i jobbhierarkin. Under tre arbetsdagar fick de mäta blodtrycket regelbundet (varje halvtimma, under tolv timmar). 13 av undersköterskorna uppfattade en av sina två chefer som orättvis. De andra 15 var nöjda med sina överordnade. I den andra gruppen mättes bara små skillnader i blodtryck, när man bytte chef. I den första gruppen ökade däremot blodtrycket när undersköterskorna arbetade med den chef de inte gillade. Enligt studien höjdes blodtrycket så mycket att risken för hjärtsjukdomar ökade med 16 procent, och stroke med procent.

”Ta ett djupt andetag och räkna till tio”

Resultatet visar tydligt att en chef som uppfattas som orättvis kan orsaka stress och hota personalen hälsa, menar forskarna. De hävdar att hjärtsjukdomarna skulle minska betydligt om alla kunde vara nöjda med sina chefer.

– Jag är säker på att de flesta någon gång har haft en chef som har fått blodet att koka. Men det är upp till var och en att lära sig att hantera jobbstress. Att inte låta en orättvis chef påverka vår hälsa, säger Belinda Linden på British Heartfoundation till BBC.

– Ta ett djupt andetag, räkna till tio och försök att inte låta andra påverka dig, tipsar hon.

Studien har gjorts av Buckinghamshire Chilterns University College i Storbritannien och publiceras i Occupational and Environmental Medicine.

Jenny Lindblom