- Hur kan jag kombinera både vila och umgänge?

Stressexperten Ingrid Björkegren Fröde chattade med läsarna

HÄLSA

sussi..y säger: Hur ska man kombinera att man både vill ta det lugnt och vila ut, samtidigt som man vill träffa familj och vänner?

Ingrid Björkegren Fröde säger: Man ska planra in båda delarna i lagom dos, men se till att du får egen tid. Lite luft i kalendern. Man kan bestämma själv. Många känner att man måste göra en massa saker, men man får vara lite hälsosamt egoistisk.

Linda23 säger: Varför känner man sig stressad när man borde vara som mest avslappnad?

Ingrid Björkegren Fröde säger: Inför semestern kan man känna sig stressad av alla krav från jobbet. Man jobbar ofta mer inför semestern. Första dagarna kan man känna som ett "abstinensbesvär". Vår kropp kan inte ställa in sig så snabbt som vi går från jobb till semester utan behöver några dagar att komma i kapp. Den andra aspekten är att semestern kan innehålla många krav.

Limpan säger: med tre barn (ett tvillingpar 1,5 år) o en fyraåring kan det vara lite svårt o hitta lugnet. hur ska jag få tid med min fru att vara lite för oss själva innan vi åker iväg till gotland?

Ingrid Björkegren Fröde säger: Man önskar att det fanns mor- eller farföräldrar som kan rycka in och ta barnen ett dygn innan ni åker. Eller så kanske det finns andra vuxna. Ibland tänker man snävt om vem som kan stötta. Man kan låta andra vuxna ta hand om ens barn och sedan hjälpa dem tillbaka. Har du tur så finns det. Om det inte finns så får man leta småstudner. Småbarnstiden är en persiod som är fylld till max med krav och då får man leta korta stunder tillsammans.

petra säger: Går på semster snart. Är helt slut. Vill bara vara ensam och isolera mej. Varför? Känner mej asocial.

Ingrid Björkegren Fröde säger: Därför att du antagligen är helt slut. Den naturliga reflexen är att vilja vara ifred. Det kan kännas onaturligt för en social person att känna så men det är naturligt att vilja vara ensam. Unna dig några dagar själv. Om känslan kvarstår borde du ta hjälp av några goda vänner eller nån enstaka god vän som inte ställer en massa krav för att vara lite social. Det är inte bra på lång sikt att dra sig undan. Man har tömt alla sina krafter och lite till. Det är rätt vanligt idag. Krafterna kommer inte tillbaka bara för att man sover en natt. Det behövs lite mer.

Anna-Karin säger: stressad. har varit utbränd. ska ha semester nu o sedan gå tillbaks o jobba fulltid i augusti. har du ågra tips på hur man kan ta det lungt sedan när jobbet börjar. (har jobbat 50 procent hela våren)

Ingrid Björkegren Fröde säger: var noga med din arbetstid. Gå hem från jobbet i tid. Se upp med att inte ta på dig för mycket arbetsuppgifter. Det är bra om du kan ha en bra relation med din chef så att denne kan vara som en coach. respektera kroppens signaler om att "nu är det nog". Det har du antagligen inte gjort förut om du blev utbränd.

gurra säger: Jag har inte råd att åka någonstans. Måste vara hemma i stan. Det gör mej stressad. Har du nåt tips?

Ingrid Björkegren Fröde säger: Då får du försöka se vad den stad du bor i kan erbjuda för semesteraktiviteter. Försök leva lite annorlunda, var ute, cykla iväg, ha picknick. Utforska din hembygd, närområdet, se nån plats du inte varit på nära. Se vilka vänner du har som är hemma. Gillar du att bowla, gympa eller spela schack. kanske finns det några sommaröppna aktiviter där du bor. Gör dagen lite annorlunda mot hur du har det till vardags. Sitt inte och gräm dig över att du inte har råd att åka för då blir du mer stressad. Bryt de tankarna om du har dem.

ivar säger: Jag är inte så stressad under själva semstern, förutom dagarna innan jag ska börja jobba igen. Då är det jättejobbigt. Kan man göra något åt det?

Ingrid Björkegren Fröde säger: Det är en naturlig reaktion. Vi börjar tänka på jobbet och tankarna sätter igång stress. Försök att inte tänka "Nej, jag har bara 4 dagar kvar". Tänk "Jag har flera dagar kvar. Jag är ledig enda till måndag morgon". Det finns ett naturligt förlopp i det där. Vi behöver en landningsbana när vi går på semester och vi förbereder oss på det som ska komma. I lagom dos är det okej. Men stör det de sista dagarna av din ledighet för mycket så försök tänka om.

jalla jalla säger: Om man har väldigt mycket att göra på jobbet til exempel - kan det inte vara bra att se till att få undan lite, alltså jobba på semestern för att sedan verkligen kunna koppla av?!

Ingrid Björkegren Fröde säger: Det som händer är att du får för lite fritid, för lite semester. Du måste vara uppmärksam på att du behöver några sammanhängande lediga veckor för att kunna vila. Varje gång du börjar jobba så tar det tid innann du kommer tillbaka till vilan igen. Så kolla inte mejlen hela tiden och stäng av telefonen ett tag. Om du måste kolla - ha lite struktur. Bestäm en tid på dagen som du kollar mejl och telefon och försök koppla bort det på andra tider. Se till att det är du som har kontroll på när du ägnar tid åt jobbet.

Gilda säger: Jag känner mig stressad inför semestern därför att jag har två tonårsbarn som är för unga att lämna hemma och som inte vill någonting alls. Vad vill ni ghöra - vet inte, är det ständiga svaret så hur villig man än är att ställa upp på dom så går det ju inte. Vad gör man - tar jag det bara lugnt i en vilstol med en bra bok så känner jag mig samtidigt stressad av att de har tråkigt.

Ingrid Björkegren Fröde säger: Ta du din vilstol och bra bok. Ta bort det dåliga samvetet. Du har gett barnen chansen att hitta på något. Lämna ansvaret till dem. Kanske kommer de med förslag då. Men se till att du får semester och mår bra.

jalla jalla säger: Vad tycker du är bästa sättet att stressa av på semestern - total inaktivitet eller aktivitet (=försöka tänka på ngt annat)?

Ingrid Björkegren Fröde säger: En blandning av aktivitet och avkoppling är bäst. Lagom med aktivitet ger kropp och själ en möjlighet att varva ner. När vi gör saker med kroppen, (lättare motion t.ex) blir vi trötta och det blir lättare att koppla av.

Inka säger: Min pappa är väldigt stressad över jobbet, både att det är mycket och göra och att han inte riktigt trivs. Detta går ut över oss hemma, han är tjurig och trött. Vad kan jag som dotter göra?

Ingrid Björkegren Fröde säger: Om du i lugn och ro kan ge din pappa lite tankar om att han påverkar familjen. Och då måste du tala om vad du tycker och känner. Säg inte "du gör fel". Utan "Jag mår dåligt av att..." så att han får reda på att det påverkar andra. Du kanske kan locka med honom på en aktivitet som du vet att han gillar. Ni kanske kan göra något bara ni två. Vi är ofta rädda för att ta konflikt med andra men ibland kan det vara bra att ta upp det och, som sagt, utan pekpinnar, annars blir han mer stressad och kan itne ta det till sig. Men det är bra att han får reda på att han är förändrad av jobbet innan det har gått för långt.

Ingrid Björkegren Fröde säger: Ibland är det svenska ordet lagom faktiskt ganska bra. Lagom med vila, lagom med aktivitet, lagom med umgänge. Det kan få semestern att bli mer avkopplande.

ARTIKELN HANDLAR OM