Så hittar du lugnet till semestern

HÄLSA

Juli betyder semester och semester borde betyda sol, bad och lugna dagar.

Men för många är det en tid fylld av krav och måsten.

Hälsa hjälper dig att undvika Den Stora Semesterstressen.

Foto: Katrin Jakobsen

Bilen är packad

och resan är planerad in i minsta detalj. Varenda campingplats och avtagsväg är tydligt markerade på kartan. Men redan när tältet är uppsatt och spritköket riggat utbryter semesterns första jättegräl - utan någon som helst anledning.

Troligen är det ett tecken på stress.

Enligt stresskonsulten Ingrid Björkegren Fröde är det framför allt barnfamiljer som känner stress under semestern. Hon menar att problemet vuxit de senaste 15 åren, i takt med att allt fler fått det stressigare på jobbet. Föräldrarnas stress smittar av sig på barnen, som kanske har mycket att göra både i skolan och på fritiden.

- Förväntningarna är höga och det är många olika behov som ska tillfredsställas. Om familjen inte har hunnit varva ner ordentligt uppstår lätt irritation.

Också i parrelationer utan barn leder stressen och förväntningarna till onödiga gräl. Ingrid Björkegren Fröde menar att det särskilt drabbar par som har jobbat hårt inför semestern. Båda har haft fullt upp på varsitt håll, och ingen har haft tid att ta itu med de problem som dykt upp före semestern. När man plötsligt får obegränsat med tid tillsammans är det svårt att hålla all lagrad irritation tillbaka.

Viktigt att "landa"

- Det är aldrig bra att gå in i vila på en hög stressnivå. Därför är det viktigt att vara hemma några dagar i början av semestern och "landa". Hasta inte iväg med detsamma, och stäng framför allt av jobbtelefonen och datorn.

Även många singlar stressar för mycket inför semestern, menar Ingrid Björkegren Fröde.

- Många åker från den ena aktiviteten till den andra. Men alla behöver några dagars ordentlig vila, att bara ligga i hängmattan och inte göra någonting.

Omväxlande semester bäst

För att komma ner i varv krävs en semester som är helt fri från krav och som inte innehåller allt för mycket aktiviteter.

- Ligg ner och vila mellan golfbanan och grillpartyt. Försök att inte planera allt för mycket, utan var öppen för oväntade händelser. Då blir ledigheten avkopplande.

8 bra tips för att slippa stressen

Caroline Ginner