– Våga ta plats och tro på dig själv

HÄLSA

Hon utstrålar styrka och bestämdhet.

Maria Wetterstrand, 29, miljöpartiets språkrör, viker sig inte i första taget för andras uppfattningar.

Foto: Magnus Wennman
UTAN TVIVEL. Maria Wetterstrand har inga problem med att säga vad hon tycker. Genom sin trygga uppväxt fick hon mycket bekräftelse.

Envis som synden

och aldrig rädd för att säga vad hon tycker. Maria Wetterstrand må vara en ung politikertjej, men hon har aldrig haft några bekymmer att stå upp och försvara sina åsikter. Själv tror hon att styrkan kommer hemifrån, från en trygg och positiv uppväxtmiljö.

– Jag har haft turen att ha föräldrar som inte påpekat hur värdelös man är, utan snarare tvärtom. Jag har alltid fått bekräftelse.

Tvekade du någonsin inför jobbet som miljöpartiets språkrör?

– Jovisst. Men inte av självförtroendeskäl. Jag funderade mest på om det skulle vara kul, om jag skulle orka.

– Fast det är klart att jag pratade med många människor och frågade om råd. Om det var någon som hade sagt att ”jag tror inte att du klarar det” hade jag kanske inte tagit uppdraget.

Hur är det att vara ung tjej i politiken?

– Det är klart att jag har fått mer uppmärksamhet som ung än jag hade fått om jag var 50. Det är ganska uppenbart så. Men en del journalister skrev när jag valdes till språkrör att ”ingen kommer att ringa till Maria”. Men så blev det som bekant inte!

– Ofta är det tillfälligheter som avgör hur man lyckas. Jag tycker nog att det har gått hyfsat hittills.

Tänker du mycket på din image, hur du tar dig ut? Är det något som bekymrar dig?

– Ja. Jag tänker ju på att alla ser mig som miljöpartiets representant. Jag har haft en ambition att förändra den typiska fördomen om hur en miljöpartist ser ut, att även någon i vårt parti kan ha kostym och skjorta. Att man också kan vara modern och cool.

– Vad jag inte riktigt lyckats slå hål på är präktighetsmyten. Jag får väl göra skandal och hamna på löpsedlarna!

Vad tänker du när tidningarna skriver ner dig?

– Om det är personangrepp är det klart att man blir ledsen. Men jag läser inte tidningarna. Där har jag faktiskt stöd av Göran Persson. Han sa en gång att man kan inte läsa all skit. Är det ett allvarligt angrepp, svarar vi på förstås på det.

Har du haft någon svacka?

– Det är ett extremt stressigt jobb. Jag var faktiskt ledig i påskas i två veckor. Det var den tid det tog att inse hur stressad jag var! Ibland är det inte mänskligt. Du vet, det finns alltid något mer som man skulle kunna göra.

Hur reagerar du på stress?

– Varenda liten grej blir jättejobbig. Bara att svara på mejl känns tungt, det blir ett motstånd. Så kan det bli svårt att forma ord. Och det är ju inte så bra i det här yrket!

5 tips till bättre självförtroende

Sara Milstead