”Hur ska jag bli av med mitt dåliga humör?”

Psykologen Gunborg Palme chattar med läsarna om hur man kan göra sig av med dåliga vanor

HÄLSA

Gunborg Palme säger: Jag heter Gunborg Palme, är psykolog och arbetar med alla former av psykiska problem. Välkomna med era frågor.

lily säger: Hej! Min last är att jag låter mitt dåliga humör gå ut över andra. Vad kan jag göra åt det?

Gunborg Palme säger: Det beror mycket på om din omgivning tar illa upp eller är överseende. Om de mår dåligt av ditt dåliga humör är det viktigt att du arbetar med det. När man blir arg är det ofta en känsla som kommer före vreden. Om du kan få fatt i den känslan och förmedla den till omgivningen, så får du mycket mer förståelse än om du grälar.

Cilla säger: Vad beror det på att man ständigt går och har dåligt samvete över saker man inte hunnit göra? Kan man arbeta bort sådant?

Gunborg Palme säger: Skriv ner allt du har att göra på ett papper, sen tittar du på varje sak och ser om du kan delegera eller strunta i något. Sen kan du skriva upp "Måste göra genast", "Måste göras före söndag", "Kan vänta" etc. Efter en sådan genomgång brukar det dåliga samvetet lugna ner sig. Om du har för mycketatt göra behöver du tänka om och prioritera det viktigaste.

blue in theface säger: Den klassiska frågan. Hur ska jag sluta röka? Jag feströker i och för sig "bara", men det känns så onödigt. Ändå kan jag inte låta bli.

Gunborg Palme säger: Du kan gå till doktorn och få tabletter som tar bort njutningen. Det är en effektiv metod. Kanske behöver du avstå från att gå på fester tills du helt har lyckats sluta med rökningen. Det är alltid svårt att sluta med ett missbruk, det är så attraktivt och påverkar belöningscentrum i hjärnan.

Åskmålnet säger: Min kompis är så svartsjuk av sig att hon inte vill låta kompisgänget träffa hennes kille. Vad ska vi säga till henne för att det ska bli lungare?

Gunborg Palme säger: Det handlar om hennes otrygghet. Det är antagligen oerhört starka känslor inom henne, så vad ni än säger kommer hon att känna sig rädd o otrygg. Det finns ingen enkel kommentar som kan ta bort det. Hon behöver bli mer trygg med sin pojkvän och mogna som människa. Det kan ta tid. Försök vara förstående för hennes känslor. Hjälp henne genom att vara vänlig och uppskattande. Propsa inte på att få umgås med pojkvännen.

Gurra säger: Nu är sommaren snart slut och ska börja träna till hösten har jag tänkt. Men jag är så himla lat. Hittar alltid på ursäkter att slippa. Har du nåt tips.

Gunborg Palme säger: Bestäm veckodag och klockslag när du ska motionera. Diskutera inte med dig själv, istället ska du tänka nu är kl 10 det är lördag: Ut och iväg bara!

Johan säger: Hej! Hur ska man komma över ett komplex som man tänker på nästan dygnet runt? hur ska man acceptera?

Gunborg Palme säger: Det är svårt att svara när jag inte vet vad det är. För vissa problem, tex rodning finns det ju mediciner. I andra fall kan psykoterapi hjälpa. Komplex handlar ofta om osäkerhet. Att umgås med människor med samma problem, men som tar det bra, kan vara välgörande.

anna säger: Jag kan inte låta bli att äta en massa smågodis, det är verkligen min last. Jag kan t.o.m. säga till mig själv att "du får inte köpa godis idag" samtidigt som jag går in i en affär och köper godis. Har du något tips hur man skall komma ur detta?

Gunborg Palme säger: Se till att du äter ordentlig mat på regelbundna tider så att kroppen är välnärd och du inte är hungrig. Kanske har du ett sockerberoende, och behöver sluta helt med socker. Ta inte med pengar när du går på stan, då kan du inte köpa smågodis. Försök att förakta den usla smörjan. Ge dig själv läcker nyttig mat och goda frukter istället.

ARTIKELN HANDLAR OM