”Testa att bara säga tack när du får en komplimang”

Läs chattet om självförtroende med Aftonbladets psykolog Kerstin Hellström

HÄLSA

Kerstin Hellström säger: Hej! Nu är jag här. Vi kan börja.

Rune säger: Jej jag har problem med att jag inte vågar hålla presentationer på jobbet, sjukskriver mig om jag måste, några råd?

Kerstin Hellström säger: Det låter som om du har en social fobi. Det bästa är att försöka få behandling för det, kognitiv beteendeterapi är att rekommendera. Det innebär att man lär sig tänka och bete sig på ett annat sätt och därför kan hantera det.

jojo säger: Varför har kvinnor oftare än män dåligt självförtroende?

Kerstin Hellström säger: Kanske för att det ligger i gamla vanor att kvinnor tror sig inte klara av saker och testar därför inte. På det viset får man dåligt självförtroende.

Lisa säger: Hej! Varför klarar man aldrig av att säga man är bra eller duktig på något? Eller om någon säger till mig de säger jag bara "nej, inte bättre en någon annan".

Kerstin Hellström säger: Det är lite typiskt svenskt, vi har med oss att man inte ska tro att man är bättre än någon annan. Man skäms för att tro att man själv är bättre än någon annan. Testa att bara säga "tack" när du får en komplimang.

Martinus säger: Hej! Mitt självförtroende är lite sargat av att jag misslyckades i gymnasiet och nu när jag snart ska börja på universitet är jag livrädd att jag inte kommer att lyckas.

Kerstin Hellström säger: Även om man har upplevt att man har misslyckats tidigare är det inte en regel att man alltid misslyckas.

mia säger: Jag är jätteblyg och har dåligt självförtroende. Har du något tips på hur jag ska förbättra mitt självförtroende. Och inte vara så blyg?

Kerstin Hellström säger: Försök att konkretisera på vilket sätt du har dåligt självförtroende – vad är det du inte klarar av? Testa sedan om du inte klarar mer än du tror.

andrea22 säger: Vad är ett bra självförtoende? Jag menar, jag hatar inte mig och visst det är saker som skulle vilja ändra på, men blir man någon gång riktig nöjd med sig själv?

Kerstin Hellström säger: Ett bra självförtroende innebär att man tror sig klara av saker – eller inte klara av saker – utan att hela tiden se ner på sig själv och utan att vara rädd för att misslyckas. Man kan vara nöjd med sig själv, men ändå vilja nå ännu längre – det är det som är livet.

Leon oh Lizz säger: Hur ska man göra för att förbättra sitt självförtroende när man ska stå i scen och prata inför folk?

Kerstin Hellström säger: Fundera över vad det dåliga självförtroendet handlar om, vad är det jag är rädd för, och ifrågasätt om den faran verkligen är så stor. Sedan är det bara att testa, om och om igen.

cissi säger: Jag har svårt att "möta" folk, tittar ner när jag möter nån jag känner på stan och tycker inte om att handla saker eftersom jag måste tala med kassören. Är detta dåligt självförtroende eller någon slags social fobi?

Kerstin Hellström säger: Det låter som en social fobi, men man kan också säga att om man har en social fobi så får man dåligt självförtroende genom att aldrig testa att bete sig på ett annat sätt.

Lolllo säger: Min svärmor har hela huset fullt av bröllopsbilder på min sambo och hans exfru. Jag blir helt knäckt - hur gör man för att inte ta åt sig av sådana saker och börja undra varför jag inte duger osv?

Kerstin Hellström säger: Det är så att pojkvännen har valt dig nu, det är inte svärmor som har valt dig. Du måste se på situationen på det sättet och svärmor lever sitt eget liv. Men ta upp det till diskussion vid tillfälle, hon kanske inte förstår att det sårar.

Jag säger: Hej! Min sambo har dåligt självförtroende och tror att hon inte duger, trots att jag uppmuntrar henne dagligen, hon är lite överviktig och jobbar med det. Jag tror att hennes dåliga självkänsla har med övervikten att göra, hur bör jag agera för att uppmuntra mer ?

Kerstin Hellström säger: Försök visa på alla sätt att du tycker att hon duger som hon är. Men sina egna tankar om sin kropp måste hon själv göra något åt.

Kwayera säger: Jag tycker att nuförtiden är det nästan fult att ha bra självförtroende. Om en person utstrålar självsäkerhet anses det nästan som stötande, något som tyder på att det är många människor som verkligen lider av dåligt självförtoende, och avundsjuka uppstår. Och det är ju en fara mot dom som har bra självförtroende...

Kerstin Hellström säger: Det är ju det typiskt svenska, med jantelagen. Vi har det fenomenet i Sverige. Man måste bara bestämma sig för att "ingen är perfekt, jag duger som jag är" och köra det racet. Ju fler som gör det, desto bättre.

Leon oh Lizz säger: Vad är egentligen dåligt självförtroende? Och vad är en social fobi? Låter som nästan samma sak...

Kerstin Hellström säger: När man har en social fobi så gör man inte olika saker för att man tror sig bli negativt bedömd av andra. Ett dåligt självförtroende behöver inte handla om bara sociala situationer, utan det kan handla om allt man ställs inför i sin vardag och inte tror sig klara av, till exempel "det är ingen idé att jag läser den här boken, den kommer jag inte att förstå".

MrManhattan säger: Jag är väldigt kort för att vara kille, 153 cm, och har därför stora komplex för det som ger mig dåligt självförtroende. Hur ska jag bygga upp det?

Kerstin Hellström säger: Se att alla människor är olika, oavsett hur man ser ut eller hur man är. Försök att möta tanken att ”jag är kort” med att säga att ”men jag duger ändå”.

klara säger: Hur hjälper man sina barn på bästa sätt att växa upp till trygga människor? Vad är det aboslut bästa man kan göra? Och vad är det man absolut inte skall säga eller göra?

Kerstin Hellström säger: Omöjligt att svara på egentligen. Det bästa man kan göra är att visa som förälder att barnen duger som de är och det är inte beroende av någon prestation. Det sämsta man kan göra är att bara berömma när de gjort något.

Jenny säger: Hej. Jag undrar om man har olika sorters självförtroende. Jag själv tycker till exempel att jag har lyckets med mycket här i livet och är nöjd vad gäller kärlek och karriär. Däremot när det gäller mitt utseende är jag mycket självkritisk och tycker aldrig att jag duger.

Kerstin Hellström säger: Bra fråga. Ja, det kan man. Självförtroende måste man konkretisera, vad är det jag har dåligt självförtroende i. Man kan känna att man är duktig på att laga mat, men dålig på att dansa.

Magic säger: Hejsan, kan man genom hypnos få bättre självförtroende?

Kerstin Hellström säger: Det vet jag inte. Jag vet inte vad forskningen säger om hypnos och självförtroende.

dance säger: Har självförtoende och prestation med varandra och göra?

Kerstin Hellström säger: På sätt och vis. Har jag dåligt självförtroende så agerar jag inte och därmed tolkar jag mig själv som att jag inte kan prestera. Gör man däremot något och ser att det går kan man få bätre självförtroende.

Isabella säger: Hej Kerstin! Jag har ett problem, jag får alltid för mig att alla tycker illa om mig. Det känns som att jag aldrig kan vara mig själv bland människor på grund av det. Det är väldigt jobbigt att jämnt gå omkring och vara osäker...

Kerstin Hellström säger: Finns det några bevis för att alla tycker illa om dig? Agerar du som om det var en sanning? Självklart kan man inte bli omtyckt av alla, men man kan agera annorlunda – titta på ditt beteende om det finns något du kan ändra, kanske le lite mer eller tala mer, så kanske du själv kan ändra dina tankar.

Lisa säger: Hej! Hur ska man göra för att att sig vidare ur ett kraschat förhållande. Känner mig bara ledsen, som om jag aldrig kan bli glad igen. Känner att jag ej dög åt honom. Jag kan ej sluta hoppas på att det ska bli vi igen, känns som om det är det enda som skulle kunna bota min sorg.

Kerstin Hellström säger: Att inse att det är slut är det första, sedan får du se på vilket sätt du kan gå vidare. Det måste få ta tid, men det är bara du som kan bestämma dig för att gå vidare. Gör nya saker, inte bara sådant som ni gjorde tillsammans, träffa nya människor.

ARTIKELN HANDLAR OM