Kändisar kan göra dig sjuk

1 av 3 | Foto: AP
Affleck och Lopez.
HÄLSA

LONDON

Man kan bli sjuk av kändisar.

Ett alltför stort kändisintresse kan leda till oro, psykoser och störningar i det sociala livet.

Var tredje person är i riskzonen, enligt ny forskning.

Professor Lynn McCutcheon vid universitetet DeVry i Florida och psykiatern James Houran vid universitetet i södra Illinois har studerat effekterna av ett intensivt kändisintresse.

Forskarna studerade 600 personer i olika åldrar och av båda könen. De fann att var tredje person lider av en ohälsosam nyfikenhet på kända människor.

Det finns också ett namn på detta tillstånd: kändisdyrkan-syndromet, CWS.

Det kan alltså vara rent skadligt att följa David Beckhams flytt till Madrid, Ben Afflecks och Jennifer Lopez bröllopsplaner eller rentav Lasse Berghagens karriär med ett för stort engagemang.

Växande syndrom

De två forskarna varnar också för att syndromet är växande och att redan nu kan en femtedel av befolkningen vara på väg in i en "underhållningsfas" av CWS.

Det kan verka ofarligt men är, enligt forskarna, beroendeframkallande och kan stegras till ett ohälsosamt dyrkande av kända personer.

Det kan också blir värre, tio procent kan drabbas av en grad av CWS som McCutcheon och Houran kallar "intensiv-personlig".

De som gått så långt tror att de har ett särskilt band med någon kändis.

Beredd att skada

Den värsta graden är "borderline-patologisk" och det innebär att en person förföljer en kändis.

Eller är beredd att skada sig själv eller någon annan i sin idols namn.

En av hundra kan var så besatt, tror forskarna.

I primitiva samhällen studerade människor skickliga jägare och tog efter deras metoder. I dagens samhälle, där kändisar och lycka är ett mått på framgång, vänder man sig till kändisar i stället.

Så uttrycker sig CWS

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM