Lär dig leva utan rädsla

HÄLSA

Aldrig mer handsvett, skenande puls eller oro. Men desto mer framtidstro, styrka och säkerhet.

Tredje delen av Hälsas artikelserie om självförtroende hjälper dig att skapa ett liv utan rädsla.

Foto: Börje Thuresson
PÅ SÄKER MARK. Att bryta sin rädslocirkel är viktigt för att komma över de negativa tankarna och bli självsäker.

Kanske är det ett föredrag som utlöser din panik. Eller en ny relation.

Eller en tågvagn full med människor. Oavsett vilket har de flesta av oss en inbyggd rädslocirkel. Den, i sin tur, förminskar vårt självfötroende och hindrar oss från att leva ett fritt liv.

Det hävdar författaren Rhonda Britten, som byggt upp ett rädsloinstitut i Enico, USA. Rhonda tog initiativet att öppna sin mottagning efter att ha varit med om en traumatisk händelse som tonåring. Hon blev då vittne till när hennes far, som var mycket svartsjuk, först sköt Rhondas mamma och sedan sig själv.

– Jag kände mig värdelös för att jag inte ingrep när mamma dog. Men senare förstod jag att det inte är en enskild händelse som skapar skräcken, utan många, säger hon.

Rädsla central känsla

Hon anser att alla våra rädslor bottnar i en central känsla. Den sätter igång en reaktion, ett försvar, som samtidigt utlöser ett destruktivt tänkande eller beteende.

Ett exempel: Om du är rädd för att bli betraktad som ”misslyckad” strävar du troligen efter att ständigt bevisa för dig själv och andra att du duger.

Första reaktionen är att slå bort känslan av otillräcklighet, kanske genom att gå in i jobbet. Arbetsbördan ökar risken att du inte får tillräckligt med sömn eller tid för dina närmaste. Jobbet känns tyngre och stressen förhindrar goda resultat. Ytterligare ett misslyckande bekräftas och rädslan späs på.

– Men det går att ta sig ur ekorrhjulet. Jag säger alltid till mina klienter: önsketänkande leder ingen vart. Agerande gör det, säger hon.

– Ett första steg är att acceptera läget som det är. Då kan du också förändra den. Så småningom hamnar du i frihetscirkeln i stället, där du bekräftar dig själv och inte längre styrs av rädsla.

Bli kvitt din oro och stärk ditt självförtroende genom att göra övningarna intill. Ägna varje uppgift minst tio minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM