Hämta inre kraft i dina vardagssysslor

Laga mat, diska, städa, tvätta. Vardagens sysslor tar aldrig slut, och ingen annan gör dem åt dig.

HÄLSA
Foto: Katrin Jakobsen
AVKOPPLANDE TVÄTT. Att finna ro och kraft i vardagsgöromål som till exempel att hänga tvätt är fullt möjligt menar Maria Küchen. I sin bok ”Själens rum i vardagen” förklarar hon hur.

Maria Küchen, 42, ser inte vardagen som ett nödvändigt ont, utan som en plats för vila.

– Jag känner mig avslappnad när jag har något för händerna, när jag sysslar, säger hon.

Många av tankarna i hennes bok ”Själens rum för vardagen” ägnas åt pannkakor:

”Medan du gör pannkakor – andas lugnt och djupt och spänn inte axlarna. Pannkakorna blir inte färdiga fortare, och de blir definitivt inte godare, för att du gör dem med andan i halsen.”

Ständiga skrivprojekt

Maria Küchen har ständigt ett par skrivprojekt på gång, hennes senaste roman heter ”Harhjärta”. I lägenheten finns förutom Maria och hennes man både småbarn och tonåringar, och vardagen skulle lätt kunna bli ett kaos. Att låta städning och matlagning ta den tid det tar är ett sätt att få det att fungera. Likaså att alla delar på jobbet i stället för att mamma gör allt.

– Antistressråden i Själens rum riktar sig faktiskt mest av allt till män – sen är det bara att hoppas att de når fram till männen, säger Maria Küchen.

Andra förutsättningar för att det ska fungera är att familjen inte har någon tv, och att man försöker hålla nere antalet aktiviteter.

– Alla klagar på att de har så mycket att göra. Men människor skaffar sig, ofta ofrivilligt, för mycket att administrera, både materiellt och när det gäller aktiviteter. Varför inte bara strunta i det?

Maria Küchen är övertygad om att den ständiga jakten på att få nya kickar och att bli underhållen gör att människor inte mår bra, särskilt inte barn.

För henne är det viktigt att barnen är med i vardagens sysslor och känner att det de gör är meningsfullt.

Själens rum i vardagen är en poetisk tankebok, där dikter blandas med handfasta råd om städning och matlagning.

Tror du läsarna kan bli provocerade av att du talar om precis hur man ska göra?

– Jag hoppas att de ser att det är en människa bakom, en som inte är fullkomlig. Att bli fullkomlig är ouppnåeligt. Jag tror att många går i väggen för att de vill att allt ska vara perfekt.

Helena Löfving