Maria Küchens råd för att hämta kraft i vardagen

HÄLSA
Foto: Bengt Af Geijerstam

1. Städa ostörd. Bestäm dig för att städa – enbart detta, helt ostörd – i två timmar. Kör i förekommande fall ut familjen (med gott samvete). Arbeta sen i lugn och ro. Stressa inte för att hinna så mycket som möjligt, sluta omedelbart när tiden är över. Det som inte blev gjort, blev inte gjort. Städar du regelbundet på detta sätt kommer du att upptäcka att städning fungerar som meditation.

2.Tänk på rätt saker. Tänk inte: ”Här kör jag i en gammal Volvo när andra åker Porsche.” Tänk: ”Här åker jag nu.” Det är inte bra att gnagas sönder av kontinuerligt missnöje.

3.Städning – ett blodomlopp. Städning är inte ett bygge, det är ett blodomlopp. Städar du som om du byggde ett hus blir du snabbt deprimerad, taklagsfesten kommer ju aldrig. Flytta i stället saker fram och tillbaka i en livsuppehållande rytm.

4.Pannkakor. Alla kan göra pannkakor, det är den bästa snabbmaten. Gör en smet när du har tid. Grädda pannkakor när du är hungrig.

5.Släng ut tv:n. Alla som har tid att se på tv har tid med vad de vill.

6.Moln. Soliga dagar som man måste ta vara på kan vara lika outhärdligt skrikiga som tv:n. En grå dag däremot är det helt acceptabelt att röja garderoben.

7.Vänner. Slösa inte bort din tid på människor som inte är snälla.

8.Låt barnen arbeta. Tips till alla utschasade sportföräldrar: lär grabben skala potatis. Låt honom vika tvätt medan du latar dig lite. Ni kommer att vinna på det

båda två.

9.Tvätt. ”Jag lägger lagom mycket pulver i dosfacket och stoppar in tvätten i maskinen plagg för plagg, uppmärksam på varje persedel. När jag gör allt detta försöker jag vara lika avslappnad och fri från skuld som när pannkakorna ska gräddas.”

10.Ren diskbänk. Om du inte hinner städa hela huset – gör ren diskbänken. En nyskurad diskbänk lyfter ett helt hem. Putsa gärna med ett medel som får bänken att skina. Tänk inte på något

annat. Andas djupt och lugnt.

11.Klyftpotatis. Klyftpotatis går lika fort att laga till som frysta pommes frites. Skrubba potatisen och skär den i tunna klyftor. Rosta i ugn i mycket olja blandad med smör. Klyftpotatis är en måltid i sig, gärna med smör och vitlök och någon örtkrydda.

12.Andra är också människor. Det är så lätt när man är jäktad att avfärda alla andra som idioter, som är i vägen och tar upp plats. Men om du plötsligt faller ihop i köpcentret kan ingen hjälpa dig utom någon av de andra.

Vinn bok om själen